ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Xronos: “Areios Pagos: Müslüman vatandaşlar Yunanlı, Türk değil”

27.08.2021

ABTTF Başkanı: “Batı Trakya Türk toplumu mensubu kişiler olarak biz etnik Türk kökenine sahip Yunan vatandaşlarıyız, tıpkı etnik Yunan kökenine sahip Arnavutluk vatandaşları gibi. Yani varlığımız inkar edilse de, bunun için hukuku siyasileştirerek alet de etseler gerçek apaçık ortada. Bu ülkenin vatandaşları olarak kendi ülkemizde Türk olarak yaşıyoruz. Hepsi bu!”

27 Ağustos 2021 tarihli Xronos, İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu 29 Haziran 2021’de reddeden Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği’nin yanlış ve yasadışı bir şekilde üyelerini Yunan uyruklu Müslümanlar olarak değil, sadece Türk olarak algıladıklarını açıklayarak İskeçe Türk Birliği’nin temyiz başvurusunu reddettiğini yazdı. Xronos, Yargıtay’ın bu kararı ile Müslüman azınlığa mensup olanların Yunan olduğunun netleştirildiğini ileri sürüyor. 

“Areios Pagos: Müslüman vatandaşlar Yunanlı, Türk değil” başlıklı haberde İskeçe Türk Birliği’nin başvurusunu 96/2018 tarihli karar ile reddeden Trakya İstinaf Mahkemesi’nin kararının temyize taşınmasının ardından Yargıtay’ın da temyiz başvurusunu reddettiği belirtiliyor. Zira habere göre Yargıtay, 8500 kelimelik gerekçeli kararında “Türk” veya benzeri kelimelere 62 atıfta bulunarak İskeçe Türk Birliği’nin tüzüğündeki 8. Maddenin yasal olmadığını ileri sürüyor. Yargıtay’a göre İskeçe Türk Birliği’nin amacının aktarıldığı tüzüğün 8. Maddesi derneğin amacının Yunanistan yerine “yabancı bir devletin (Türkiye’nin) devlet amaçlarını” teşvik etmek olup İskeçe Türk Birliği yanlış ve yasadışı bir şekilde “üyelerini Yunan uyruklu Müslümanlar olarak değil, sadece Türk olarak algıladığını” açıklıyor. 

Xronos’un haberi ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği kararının Yunanistan’da Müslüman azınlık olarak ifade edilen kişilerin Yunan olduğunun netleştirildiği anlamına gelmesi kabul edilebilir değil. Yargıtay’ın İskeçe Türk Birliği’nin tüzüğünün 8. Maddesinin yanlış ve yasadışı bir şekilde üyelerini Yunan uyruklu Müslümanlar olarak değil sadece Türk olarak aldığını ileri sürerek temyiz başvurusunu reddetmesi hukuki değil siyasi bir yorum. Batı Trakya Türk toplumu mensubu kişiler olarak biz etnik Türk kökenine sahip Yunan vatandaşlarıyız, tıpkı etnik Yunan kökenine sahip Arnavutluk vatandaşları gibi. Yani varlığımız inkar edilse de, bunun için hukuku siyasileştirerek alet de etseler gerçek apaçık ortada. Bu ülkenin vatandaşları olarak kendi ülkemizde Türk olarak yaşıyoruz. Hepsi bu!”