ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Evripidis Stilyanidis: “Bir Yunan’ın bile olduğu yerde bütün Yunanistan vardır”

09.08.2021

ABTTF Başkanı: “Farklı  ülkelerdeki her bir  Yunanlı, Yunan milletini ve kültürünü temsil  ediyorsa Stilyanidis, kendi ülkesindeki Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kökenini inkar edip Lozan Antlaşması’na atıfla “Müslüman Azınlık” tanımını nasıl dayatmaya devam edebiliyor?” 

Yeni Demokrasi Partisi(NEA) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis, Atina’da 13. Toplantısını gerçekleştiren Dünya Parlamentolararası Birlik’in toplantısında ABD, Kanada, Afrika, Avustralya ve Avrupa’da görev yapan Yunan kökenli milletvekillerine seslendi. 

Yunanistan parlamentosunda gerçekleşen toplantıda Stilyanidis, farklı ülkelerde milletvekili olarak  görev yapan Yunan kökenli milletvekillerine seslenerek “Farklı devletleri, ancak büyük bir uygarlığı doğuran bir rahmi, aynı milleti temsil ediyoruz.”dedi. Stilyanidis, “Yunan Devleti krizler ve zorluklar yaşamış olabilir. (…) Milletimiz zamansız ve küresel bir başarıdır, çünkü 3000 yıllık bir kökü ve üzerinde bir medeniyeti temsil eder.” diyerek şöyle devam etti: “Bir Yunan’ın bile olduğu yerde bütün Yunanistan vardır. Bizim iddiamız onu harekete geçirmek, ondan istifade etmek ve iyi niyetinden, tecrübesinden, zihniyetinden ve ağından küçük Devletimizin yararına yararlanmaktır. Böylece Yunanistan’ı yeniden büyük yapacağız.”

Stilyanidis’in farklı ülkelerde görev yapan Yunan kökenli milletvekillerinin Yunan milletini ve kültürünü temsil ettiklerini unutmaması gerektiğini söylediği konuşma konuşması hakkında Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Stilyanidis’in Yunanistan’da doğmuş ve bugün farklı ülkelerin parlamentolarında milletvekili olarak görev yapan Yunan milletvekillerinden Yunan milletinin ve  kültürünün bir parçası ve temsilcisi olduklarını unutmamalarını istemesi oldukça doğal. Zira her bir birey farklı etnik köken, dil ve kültürü ile yaşadığı ülkenin parçası  olmakla birlikte kendi etnik kökeninin ve köklerinin ait olduğu milletin bir parçası. Yalnızca Stilyanidis’e şunu sormak istiyorum: Farklı  ülkelerdeki her bir Yunanlı, Yunan milletini ve kültürünü temsil  ediyorsa Stilyanidis, kendi ülkesindeki Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kökenini inkar edip Lozan Antlaşması’na atıfla “Müslüman Azınlık” tanımını nasıl dayatmaya devam edebiliyor?”