ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yeni öğrenim yılında 12 Türk ilkokulu daha kapatılacak

02.08.2021

ABTTF Başkanı: “Lozan Barış Antlaşması ile eğitimde özerk kılınarak kendi okullarını kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmasına karşın eğitimin her alanındaki devlet müdahalesinin bir örneği olarak Batı Trakya Türk toplumuna ait Türk ilkokulları öğrenci azlığı gerekçesi ile kapatılmaya devam etmektedir.”

2021-2022 öğretim yılında öğrenci sayısının yetersizliği gerekçesiyle Batı Trakya Türk toplumuna ait oniki Türk ilkokulu daha kapatılacak. 

Yunanistan Eğitim, Yaşam Boyu Öğrenim ve Din İşleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre Rodop ilinde Kozdere, Payamdere, Karacaoğlan, Aşağıköy, Işıklar, Eşekçili, Sınırdere, Gebecili köyleri ile İskeçe ilinde Taraşmanlı, Cami Mahallesi (Sinikova), Kurthasanlı, Karagözlü köylerindeki Türk ilkokulları kapatılacak.  Böylelikle 2020-21 öğretim yılında 115’e düşen Türk ilkokul sayısı bu öğretim yılında 103’e düşecek. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Lozan Barış Antlaşması ile eğitimde özerk olarak okullarımızı kurma, yönetme ve denetleme hakkına sahip olmamıza karşın devlet eğitimin her alanına müdahale ediyor. Okullarımızın öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılması öncelikle Lozan’a aykırı! Dahası demokratik kurallar ve işleyişi ile övünen yönetimimiz okullarımızı kapatma kararı alırken okullarımızdaki encümen heyetleri ile görüşmüyor. Bu demokrasiye ve etiğe aykırı bir  durum  değil de  nedir? Düşünün ki velilerimiz çocuklarını köylerindeki ilkokullara göndermek üzere hazırlık yaparken birden bire köylerindeki okulun kapatıldığını öğreniyorlar! Olacak iş mi? Yıllardır söylüyoruz, okullar bizim, öğrenci azlığı bahanesiyle kapatılmasına bir an önce  son verilmeli!” 

* Fotoğraf: www.aa.com.tr 
 

GALERİ