ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

SYRIZA’nın yeni parti programında Batı Trakya Türk toplumu hakkında özel bir bölüme de yer verildi

07.07.2021

ABTTF Başkanı: “Batı Trakya Türk toplumu olarak sorunlarımızın sadece kağıt üstünde kalmasını istemiyor, yıllardır gasp edilen haklarımızın derhal iade edilmesi için ülkemizden somut adımlar atmasını talep ediyoruz.”

Yunanistan’da ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak’ın (SYRIZA), 4-7 Temmuz 2021 tarihlerinde gerçekleştirdiği kurultayda partinin çeşitli konulara ilişkin pozisyonlarını içeren yeni programı %97 oranında oyla kabul edildi. Program metninde Batı Trakya Türk toplumuna dair “Trakya’daki Müslüman azınlığı ilgilendiren demokratik reformlar” başlıklı özel bir bölüme de yer verildi.

Metnin söz konusu bölümünde, (Batı) Trakya’da yaşayan Müslüman azınlığın haklarını ve bölgedeki sosyal uyumu güçlendirecek, geçmişin ciddi hatalarını düzeltecek ve aynı zamanda Yunan vatandaşlarını ilgilendiren konulara üçüncü şahısların müdahalelerini bertaraf edecek demokratik reformların teşvikine öncelik verileceği kaydediliyor. SYRIZA’nın bölgede Türkçe’yi tercih edilen dil olarak tanıtarak, Azınlık okullarının teknik ve altyapı anlamında restore edilmesini ve de açık bir düzenleyici çerçeve temelinde özel anaokullarının açılmasını desteklediği belirtiliyor. Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili bölümde ayrıca SYRIZA’nın devam eden mahkeme süreçleri temelinde Avrupa yasal müktesebatında tanımlandığı şekliyle kendini tanımlama hakkını desteklediği ve sosyal uyumu güçlendiren pozitif ayrımcılık önlemlerinin artmasını desteklediği not ediliyor. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “SYRIZA’nın yeni parti programında Batı Trakya Türk toplumuna doğrudan atıfta bulunan bir bölüme yer vermesi bizlerin sorunlarının dikkate alındığının göstermesi açısından olumlu bir adım olarak değerlendirilebilir. Ancak geçmişte de SYRIZA, bizlerin sorunlarını ve bunlara dair çözüm önerilerini parti programına almış ancak iktidara geldiğinde nedense bizleri unutmuştu. ‘Değişim’ sloganı ile 2015 yılında iktidara gelen SYRIZA, dört buçuk yıllık iktidarı boyunca ne yazık ki toplumumuza yönelik söz verdiği açılımı yapmadı. Yunan devletinin resmi politikasını devam ettiren SYRIZA hükümeti döneminde örgütlenme özgürlüğümüz, müftülerimiz, eğitimimiz ve vakıflarımızla ilgili sorunların çözüme kavuşturulmasında herhangi bir ilerleme kaydedilmedi. Batı Trakya Türk toplumu olarak sorunlarımızın sadece kağıt üstünde kalmasını istemiyor, yıllardır gasp edilen haklarımızın derhal iade edilmesi için ülkemizden somut adımlar atmasını talep ediyoruz.” dedi. 

*Fotoğraf: www.syriza.gr 

GALERİ