ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan makamlarından Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türklerinin cami ve mezarlık başvurularına ret!

25.06.2021

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz Yunanistan’a din ve ibadet özgürlüğü alanındaki yükümlülüklerini hatırlatarak, Yunan makamlarını Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türklerinin cami ve mezarlık başvurularına ivedilikle olumlu yanıt vermeye davet ediyoruz.” 

Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri Selanik şehrinde yaşayan Batı Trakya Türkleri, Yunan makamlarının şehirde Osmanlı döneminden kalma camilerin ibadete açılmasına izin vermemesi ve Müslüman mezarlığı bulunmaması nedeniyle dini ibadetlerini yerine getirmede ve cenazelerini defnetmede ciddi sıkıntılar yaşıyor. 

Selanik’teki Batı Trakya Türkleri, 2005 yılında kurdukları Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin çatısı altında faaliyet gösteren mescidin 2017 yılında “izinsiz” olduğu gerekçesiyle savcılığın talimatıyla kapatılmasından beri namazlarını dernek lokalinde kılıyor. Batı Trakya Türkleri, şehirde Müslüman mezarlığı bulunmamasından dolayı cenazelerini defin için Batı Trakya’ya göndermek zorunda kalıyor. Yunan makamları derneğin camilerden birinin ibadete açılması ve mezarlık başvurularına sürekli ret cevabı veriyor.

Dernek Başkanı Osman İsmailoğlu, Selanik’te yaklaşık sekiz bin Batı Trakya Türk’ünün yaşadığını belirterek, en büyük sorunlarının şehirde ibadete açık bir cami ve Müslüman mezarlığı olmaması olduğunu ifade etti. Şehirdeki camilerden birinin ibadet amaçlı kendilerine tahsis edilmesi ve Müslüman mezarlığı açılması için Yunan makamlarına defalarca başvuruda bulunmalarına rağmen bugüne kadar olumlu bir yanıt alamadıklarını kaydeden İsmailoğlu, yine de umutlarını kaybetmediklerini ve dernek olarak var güçleriyle çalışmaya devam ettiklerini söyledi. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan demokrasinin beşiği olduğunu iddia ededursun Selanik’te yaşayan binlerce Müslüman için hala ibadete açık bir cami ve mezarlık bulunmamaktadır. Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin cami ve mezarlık başvurularına ise Yunan makamları sürekli ret cevabı vermektedir. Öte yandan Yunan makamları yakın geçmişte de birçok kez şehirdeki camilerden birinde bayram namazı kılınmasına bir defalığına mahsus olsa da izin vermemiş, Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türkleri bayram namazını derneklerinin lokalinde ede etmek zorunda kalmıştı. Yine Selanik’te Müslüman mezarlığı olmaması dolayısıyla cenazeler yıllardır defin için uzak mesafedeki Batı Trakya’ya gönderilmektedir. Ülkemiz Yunanistan’a din ve ibadet özgürlüğü alanındaki yükümlülüklerini hatırlatarak, Yunan makamlarını Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türklerinin cami ve mezarlık başvurularına ivedilikle olumlu yanıt vermeye davet ediyoruz.” dedi

*Fotoğraf: www.haberler.com, www.selanikdernegi.blogspot.com

GALERİ