ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan BM Cenevre Daimi Temsilciliği’nden ABTTF’ye cevap

27.04.2021

ABTTF Başkanı: “Ülkemizin daimi temsilciliğinin kullandığı yakışıksız ve ABTTF’yi karalamaya yönelik bu üslubu en sert şekilde kınıyor, ABTTF olarak hukuk ve demokrasi kuralları çerçevesinde Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili gerçekleri hem BM hem de diğer tüm uluslararası kuruluşlar nezdinde kararlı bir şekilde dile getirmeye devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.” 

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliği, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) BM İnsan Hakları Konseyi’nin 46. olağan oturumuna sunduğu “Yunanistan’da isimlerinde ‘Türk’ kelimesi geçen derneklerin kaydının reddedilmesi nedeniyle örgütlenme özgürlüğünün ihlali ve AİHM kararlarının sarkan uygulaması” başlıklı yazılı bildiriye yanıt verdi. 

ABTTF’nin Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’ndaki İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının uygulanmamasını dile getirdiği yazılı bildiriye verdiği yanıtta Yunanistan, Yunan makamlarının AİHM içtihadını uzun zamandır devlet uygulamasında kriter olarak kullandığını ve bunun söz konusu davalar için de geçerli olduğunu ileri sürdü. 

BM’ye sunduğu yanıtında ABTTF’nin yazılı bildirisinin beyhude bir şekilde (Batı) Trakya’daki Müslüman azınlık ile ilgili gerçeği karıştırmaya çalıştığına dair izlenime sahip olduğunu belirten Yunanistan, bir kez daha hükümet güdümlü bir STK (GONGO) gibi hareket eden ABTTF’nin sahadaki gerçeklerden son derece kopuk olduğunu ve (Batı) Trakya’daki Müslüman azınlığa mensup Yunan vatandaşları adına konuşacak pozisyonda olmadığını ileri sürdü. 

BM Cenevre Ofisi Nezdinde Yunanistan Daimi Temsilciliği’nin ABTTF’yi hedef alan ithamları ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF’nin BM nezdinde Batı Trakya Türk toplumunun sorunlarını gündeme getirmesinden ve yıllardır sürdürdüğü başarılı faaliyetlerinden rahatsız olan ülkemizin daimi temsilciliği bizlere çok çirkin ve kabul edilemez ithamlarda bulunmuştur. ABTTF, Almanya’da yaşayan Yunan vatandaşı Batı Trakya Türklerinin kurduğu derneklerin bir çatı kuruluşudur ve kurulduğu 1988 yılından beri Batı Trakya Türk toplumunu uluslararası platformlarda temsil etmektedir. Çoğulcu, özgürlükçü, demokratik ve hukuk kurallarına bağlı bir kuruluş olan ABTTF, tüzüğünde de açıkça belirtildiği üzere siyasi partilerden, devlet makamlarından ve hükümetlerden bağımsızdır ve çalışmalarını yasalara uygun olarak yürütmektedir. Ülkemizin daimi temsilciliğinin kullandığı yakışıksız ve ABTTF’yi karalamaya yönelik bu üslubu en sert şekilde kınıyor, ABTTF olarak hukuk ve demokrasi kuralları çerçevesinde Batı Trakya Türk toplumu ile ilgili gerçekleri hem BM hem de diğer tüm uluslararası kuruluşlar nezdinde kararlı bir şekilde dile getirmeye devem edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.” dedi.  

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nin 46. olağan oturumuna sunduğu yazılı bildiriye https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G21/035/31/PDF/G2103531.pdf?OpenElement linkinden, Yunanistan’ın ABTTF’ye verdiği yazılı yanıta ise https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G21/058/44/PDF/G2105844.pdf?OpenElement linkinden ulaşabilirsiniz.
 

GALERİ