ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini yine inkar etti

16.04.2021

ABTTF Başkanı: “Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz bizlerin kendimizi ‘Türk’ olarak tanımlamamıza izin vermeyerek en temel insan haklarını hiçe saymaktadır. Ülkemiz yöneticilerinin kimliğimizi inkar politikası bizim Türk olduğumuz gerçeğini asla değiştirmeyecektir.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias 15 Nisan 2021 tarihinde Ankara’da Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geldi. Öncesinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Dendias’ı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul etti. Dendias ve Çavuşoğlu arasında yapılan görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi.

Çavuşoğlu, Batı Trakya Türk toplumunun yaşadığı sorunları ikili görüşmelerde açık bir şekilde dile getirdiklerini belirterek, Türkiye’nin Rum vatandaşlarının sorunları konusunda diyalog içinde pek çok olumlu uygulamayı hayata geçirdiğini ve aynı yapıcı yaklaşımı Batı Trakya Türkleri için de beklediklerini kaydetti. 

Dendias ise (Batı) Trakya’daki azınlığın Müslüman Azınlık olduğunu belirterek, Yunan devletinin resmi görüşünün de bu yönde olduğunu, bu konularda kışkırtıcı eylemlerin ilişkilere zarar verdiğini ifade etti.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizin Dışişleri Bakanı Dendias Ankara ziyaretinde geçmişteki açıklamalarını tekrar ederek Batı Trakya Türk toplumunun etnik Türk kimliğini yine inkar etti. Dendias, Yunan devletinin resmi görüşünün bu yönde olduğunu belirterek, ülkemizin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üç derneğimizle ilgili kararlarını tanımadığını beyan etmiş oldu. Demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz bizlerin kendimizi ‘Türk’ olarak tanımlamamıza izin vermeyerek en temel insan haklarını hiçe saymaktadır. Ülkemiz yöneticilerinin kimliğimizi inkar politikası bizim Türk olduğumuz gerçeğini asla değiştirmeyecektir. Batı Trakya Türkleri olarak anavatanımızın Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’na ülkemizin bizlerin kendimize Türk dememizden rahatsız olmasının doğru olmadığını belirterek bizlere sahip çıkmasından dolayı teşekkür ederiz.” dedi.