ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine yeni bir darbe!

24.02.2021

ABTTF Başkanı: “Ülkemiz Yunanistan’ın medreselerimizin özerk statüsünü ortadan kaldırmaya yönelik bu atamalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın ilgili kararının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz.” 

Yunan devletinin ikili ve uluslararası antlaşmalara aykırı bir şekilde Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğine yönelik müdahaleleri devam ediyor. 

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanı Niki Kerameos imzalı kararla Batı Trakya Türk toplumuna ait Gümülcine ve İskeçe’deki medreselere encümen heyeti atamaları yapıldı. Karar 8 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Gümülcine ve İskeçe’deki iki medresenin encümen heyetleri başkanlığına Batı Trakya Türk toplumu tarafından tanınmayan tayinli müftü naipleri getirildi. Medreselerin encümen heyetlerindeki genel sekreterlik görevlerine ise Hristiyan Yunan vatandaşları atandı. Yunan devleti tarafından medreselere atanan encümen heyetlerinin görev süresi iki yıl olacak.

Batı Trakya Azınlık Okulları Encümenler Birliği tarafından söz konusu atamalarla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Medreseler azınlık okuludur, böyle oldu bittilerle ve Bakan Kararları ile Medreselerin statüsü değiştirilemez” ifadelerine yer veriliyor.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Gümülcine ve İskeçe’deki medreseler Batı Trakya Türk toplumuna ait olan özerk statüde okullardır. Uluslararası ve ikili antlaşmalar uyarınca Batı Trakya’daki diğer tüm Türk azınlık okullarında olduğu gibi medreselerimizin encümen heyetleri de seçimle belirlenmelidir. Yunan devletinin medreselerimizin özerk statüsünü ortadan kaldırmaya yönelik bu atamalarını kabul etmemiz mümkün değildir. Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’nın ilgili kararının derhal iptal edilmesini talep ediyor, ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini hedef alan müdahalelerine derhal son vermeye çağırıyoruz.” dedi.

*Fotoğraf: www.birlikgazetesi.org, www.gundemgazetesi.com
 

GALERİ