ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Meriç’te göçmen kabul merkezinin genişletilmesine karşı açıklamalara Batı Trakya Türk toplumu alet ediliyor

10.02.2021

ABTTF Başkanı: “Yunan vatandaşı olan Batı Trakya Türk toplumunu alet eden tüm bu açıklamalar bizleri tehdit olarak gören bir zihniyetin yansımasıdır.”

Yunanistan Göç ve İltica Bakanı Notis Mitarakis’in 8 Şubat 2021 Pazartesi günü Meriç ilini ziyaretinin ardından Meriç’te göçmen ve sığınmacılar için yeni bir kabul  merkezi açılması veya var olan merkezin büyütülmesine  ilişkin tartışmalar devam ediyor. 

Basında yer alan haberlere göre Kumçiftliği(Orestiada)’nde inşa edilmesi planlanan yeni merkez ya da mevcut olanın genişletilmesi konusunda  Bakan Mitarakis, hükümetin sınırları koruma ve yasa dışı göç akışını azaltma konusunda kararlı olduğunu ifade ederek bölgedeki göçmen kabul merkezinde daha iyi koşullar yaratılması için iyileştirmeye ihtiyaç olduğunu söyledi. 

Öte yandan Bağımsız Yunanlılar(ANEL) Partisi Başkan Yardımcısı Panayotis Sguridis, Lozan Antlaşması ile Batı Trakya’da yaşayan azınlığın 120 bin nüfusa sahip olduğunu ifade ederek Kumçiftliği’ndeki kabul merkezinin tamamı Müslüman olan 5 bin mülteci ve sığınmacıyı kabul edecek şekilde genişletilmesinin tehlikeli olacağını ileri sürdü. Kumçiftliği Belediyesi televizyonunda +7 Gün programında konuşan Yeni Demokrasi Partisi (NEA) Rodop Milletvekili Evripidis Stilyanidis ise göçmen ve sığınmacılar için inşa edilecek yeni yapı ile ilgili olarak geçmişte  Batı Trakya Türk toplumunu hedef gösteren açıklamalarını kast ederek şöyle dedi:  “Trakya’daki Müslümanların yayılmasından korktuğumu göstermeye çalıştılar, tam tersine ben Batı Trakya Müslümanlarını önemsiyorum, barışçıl bir Müslüman azınlıktır. Dini veya sosyal yapılarında aşırı köktencilik unsurları gelişmeye başlaması onlar için sorun oluşturacaktır. Bölgede bu kökten dinciliği benimsemiş kişilerin belirmesiyle ilk muhtemel hedef bizim ılımlı, barışçıl, son derece entegre olmuş Müslüman azınlığı vatandaşlarımız olacaktır.”dedi. 

Konu ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Avrupa Birliği’nin dış sınırını oluşturan Meriç’te hükümetin ülkeye gelecek göçmen ve sığınmacılar için yeni bir kabul merkezi inşa etmesi veya var olan tesisi genişletmeyi planlaması olumlu bir adım. Zira yoğun bir göç akışına sahip ülkemize gelen göçmen ve sığınmacılara yönelik insani koşullara uygun ve modern bir tesis yaratılması gerektiği uluslararası raporlarda da sürekli tekrar ediliyor. Bu yönde hükümetin attığı adımı olumlu karşılıyoruz. Ne yazık ki bölgemizin milletvekilleri Panayotis Sguridis ve Evripidis Stilyanidis siyasi çıkar peşinde koşarak bizleri hedef tahtasına oturtuyor.  Göçmenlerin bizlerle birleştiğinde tehlikeli bir durum oluşturacağı iddiası çok talihsiz, Yunan vatandaşı olan bizleri tehdit olarak gören bir zihniyetin yansımasıdır. Ülkemizin sınırlarının korunması ve ülkeye gelen  göçmen ve sığınmacılar için daha iyi koşullar yaratılması için atılan adımlara bizleri alet ederek gerçekle bağlantısı olmayan iddialar üretmeleri ülkedeki milliyetçiliği körükleyerek sağcı ve radikal unsurları harekete geçirme potansiyeline sahiptir, bu noktada herkes çok dikkatli olmalıdır.”dedi. 
 

GALERİ