ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dünya İnsan Hakları Günü kutlu olsun!

10.12.2020

ABTTF Başkanı: “Ne yazık ki bildirgenin 72’nci yılında demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemizde Batı Trakya Türk toplumu temel insan haklarından dahi mahrum bırakılmaktadır.”

Bugün Dünya İnsan Hakları Günü! Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 2. Dünya Savaşı’nın ağır koşullarının ardından ortaya çıkan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’ni 10 Aralık 1948 tarihinde kabul ettikten iki yıl sonra 1950’de aldığı kararla 10 Aralık’ı Dünya İnsan Hakları Günü ilan etti. Dünya genelinde 10 Aralık, Dünya İnsan Hakları Günü olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Tüm dünyayı etkisini altında alan COVID-19 pandemisi ile bağlantılı olarak BM, 2020 yılı Dünya İnsan Hakları Günü temasını “Daha İyi İyileş - İnsan Haklarına Sahip Çık” olarak ilan etti. İnsan Hakları Günü vesilesiyle yaptığı açıklamada BM, COVID-19 pandemisi sonrasında herkes için eşit fırsatlar yaratılması, sistematik ve jenerasyonlar arası eşitsizliklerin giderilmesi, sosyal dışlanma ve ayrımcılığa karşı insan hakları standartlarının uygulanması çağrısında bulundu. 

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 72’nci yıl dönümünde 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü kutluyoruz. Bu önemli gün vesilesiyle bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 1. maddesi tüm insanların özgür, onur ve haklar bakımından eşit doğduklarını, 2. maddesi ise herkesin ırk, dil, din veya başka türden statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin bütün hak ve özgürlüklere sahip olduğunu ifade etmektedir. Bildirgenin 19. maddesinde herkesin kanaat ve ifade özgürlüğüne hakkı olduğu açıkça belirtilmektedir. Ne yazık ki bildirgenin 72’nci yılında demokrasinin beşiği olmakla övünen ülkemizde Batı Trakya Türk toplumu temel insan haklarından dahi mahrum bırakılmaktadır. Devlet, hükümet ve siyasiler ifade özgürlüğümüzü hiçe sayarak bölgede Türk olmadığını iddia etmektedir, dernek kurma özgürlüğümüz isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerimizin kapatılmasıyla ihlal edilmektedir. Toplumumuz sistematik ve kurumsal ayrımcılığın mağdurları olarak yaşamın her alanında ayrımcılığa uğramaktadır. Temel hak ve özgürlüklerimiz için, Lozan Antlaşması ile sahip olduğumuz özel statü ve haklarımız için mücadele ettiğimizde ise kimi siyasiler tarafından aşırılık yanlısı olduğumuz iması ile “Türk milliyetçiliği” yapmakla suçlanıyoruz. Bu şartlar altında kutladığımız bu günde vatandaş olarak eşit muamele görmek ve eşit fırsatlara sahip olmanın ötesinde özel antlaşmalardan kaynaklanan hak ve özgürlüklerimizin iadesini ülkemizden talep ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.un.org

GALERİ