ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya Federal Meclisi’nden “Azınlıkları Koruma Paketi” girişimini destekleyen karar

30.11.2020

ABTTF Başkanı: “Almanya Federal Meclisi’nin oy birliğiyle aldığı karar, Batı Trakya Türk toplumu dahil Avrupa’daki azınlıkların haklarının korunması ve geliştirilmesini amaçlayan ‘Azınlıkları Koruma Paketi’ girişiminin AB Komisyonu tarafından uygulanması yolunda çok önemli bir gelişmedir.”  

Almanya Federal Meclisi, 27 Kasım 2020 tarihinde “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi’ni destekleyen kararı oy birliğiyle kabul etti. Federal Meclis kararında, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) asil üyesi olduğu Avrupa Milletleri Federal Birliği’nin (FUEN) 2013 yılında başlattığı ve koordine ettiği girişimi uygulaması için Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’na çağrıda bulunuyor. 

Karar metninde MSPI’nin yerli ulusal azınlıkların son yıllarda şüphesiz en başarılı girişimi olduğu not edilerek, AB Komisyonu, Avrupa Parlamentosu (AP) ve AB Konseyi’nin Avrupa’da azınlıkların korunması konusunu kurumsal düzeyde ele almasının ve ulusal azınlıkların haklarının korunmasının AB’nin yasal mevzuatına dahil edilmesinin kritik önemde olduğunun altı çiziliyor.

Kararında Federal Meclis, Almanya Federal Hükümeti’ne yeterli mali kaynakların sağlanması dahil olmak üzere AB düzeyinde azınlık koruma mekanizmasının oluşturulmasını desteklemesi çağrısında bulunuyor.  

AP’de de halihazırda girişimi destekleyen bir karar metni hazırlanmakta olup söz konusu kararın AP Genel Kurulu tarafından 14 Aralık 2020 tarihinde kabul edilmesi öngörülmektedir. Öte yandan AB Komisyonu’nun girişim hakkında hukuki ve siyasi çıkarımları ile akabinde izleyeceği yolu en geç 15 Ocak 2021 tarihine kadar sunması gerekmektedir.

Konuya ilişkin olarak ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, “FUEN’in merkezinin bulunduğu Almanya’da Federal Meclis, oy birliğiyle aldığı kararla ‘Azınlıkları Koruma Paketi’ girişimine açık desteğini ilan etmiştir. Federal Meclis’te grubu bulunan tüm siyasi partilerin girişime destek vermesi sevindiricidir. Federal Meclis’in aldığı karar, Batı Trakya Türk toplumu dahil Avrupa’daki azınlıkların haklarının korunmasını amaçlayan girişimin AB Komisyonu tarafından uygulanması yolunda çok önemli bir gelişmedir. Girişimde yer alan somut yasa önerilerinin AB Komisyonu’nca uygulamaya geçirilmesi halinde Avrupa’da ulusal azınlıkların korunması ile dilsel ve kültürel çeşitliliğin teşvik edilmesi AB’nin tüm üye devletleri bağlayıcı genel politika alanlarından biri olacaktır.” açıklamasında bulundu.