ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’nın kalkınması için partiler arası komisyon ilk toplantısını yaptı

30.07.2020

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumunun ekonomik alanda yaşadığı sorunlar komisyonda mutlaka dikkate alınmalı, Türk toplumu ekonomik olarak desteklenmelidir.”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in önerisiyle Batı Trakya bölgesinin kalkınması için Yunanistan meclisinde oluşturulan partiler arası komisyon 27 Temmuz 2020 tarihinde ilk toplantısını yaptı. 

Toplantıda komisyon başkanlığına Yunanistan Eski Dışişleri Bakanı ve Yeni Demokrasi Partisi (YDP) Milletvekili Dora Bakoyanni seçildi. Komisyonun başkan yardımcılığına SİRİZA partisinden Yorgos Katrugalos, genel sekreterliğe de KİNAL partisinden Andreas Loverdos getirildi. Komisyonun üyeleri arasında Batı Trakya Türk toplumu mensubu SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek de yer alıyor.

Komisyonun ilk toplantısında iki çalışma grubu oluşturuldu. Birinci çalışma grubu Batı Trakya bölgesi ile ilgili kalkınma konularını, ikinci çalışma grubu da eğitim, sosyal gruplar, demografi gibi kurumsal konuları ele alacak.

Komisyon, önümüzdeki Eylül ayından itibaren Batı Trakya bölgesini düzenli bir şekilde ziyaret edecek. Komisyon, Batı Trakya ile ilgili raporunu altı ay içerisinde hazırlayıp sunacak.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya’nın kalkınması amacıyla Yunanistan meclisinde partiler arası bir komisyonun kurulması geç atılmış ancak bölgemiz adına olumlu bir adımdır. Bölgede Rodop ilinde yaklaşık %60 ile nüfusun çoğunluğunu, İskeçe ilinde de nüfusun neredeyse yarısını oluşturan Türk toplumunun çoğunluğu tarımla uğraşmaktadır ve tarım başta ekonomik alanda yaşadığı sorunlar komisyonda mutlaka dikkate alınmalı, Türk toplumu ekonomik olarak desteklenmelidir. Öte yandan Batı Trakya Türk toplumunun ekonomideki girişimci yönü de mutlaka teşvik edilmeli, Türk toplumu ile ilgili konularda bilirkişiler komisyonun bölgede yapacağı toplantılara davet edilmelidir.” dedi. 

*Fotoğraf: www.birlikgazetesi.org

GALERİ