ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Doğu Makedonya-Trakya Belediyeler Birliği’nden sınır kapıları hakkında açıklama

10.07.2020

Halit Habip Oğlu: “Yunan resmi makamlarından Batı Trakya’daki tüm sınır kapılarından kontrollü geçişlere izin vermesini ve bölge ekonomisini olumsuz etkileyecek kararlardan sakınılmasını talep ediyoruz.” 

Yunanistan’ın Doğu Makedonya-Trakya bölgesindeki belediye başkanları, 6 Temmuz 2020 tarihinde telekonferans yöntemiyle yaptıkları toplantıda, gümrük sınır kapıları hakkında ortak kararlar aldılar. Belediye başkanları, Yunanistan’ın Bulgaristan ile olan tüm sınır kapılarının açılmasını, özel durumlar haricinde Türkiye sınırındaki Kipi-İpsala gümrük kapısından giriş-çıkışların Yunan vatandaşları için yasaklanmasını talep ettiler.

Batı Trakya Türk toplumuna mensup Kozlukebir, Yassıköy ve Mustafçova Belediye Başkanları yaptıkları açıklamalarda, sınır kapılarının kapatılmasının doğru bir karar olmadığını ve bölge ekonomisine son derece olumsuz etkilerinin olacağını kaydettiler.

Yunanistan’da 1 Temmuz 2020 tarihinden itibaren ülkedeki tüm havaalanları yurt dışı uçuşlara açılırken, İngiltere, Türkiye ve İsveç’ten direkt uçuşlara ise 15 Temmuz’a kadar izin verilmiyor. Bulgaristan ile olan kara sınırında ise sadece Serez bölgesindeki Promahona sınır kapısından geçişlere izin verilirken, Batı Trakya’daki Nimfea (Yanıköy)-Makaza sınır kapısı ise 15 Temmuz’a kadar hükümet kararıyla geçişlere kapatılmıştır. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan’ın Bulgaristan ile olan kara sınırında Batı Trakya’daki sınır kapısını geçişlere kapatırken Serez bölgesindeki sınır kapısından geçişlere izin vermesi kararı açık şekilde bölgeye yönelik çifte standart içermektedir. Yine Doğu Makedonya-Trakya Belediyeler Birliği’nin Kipi-İpsala sınır kapısının geçişlere kapatılması talebi, koronavirüs salgını nedeniyle oldukça zor günler geçiren bölge ekonomisini daha da kötüye götürecektir. Yunan resmi makamlarından Batı Trakya’daki tüm sınır kapılarından virüsle ilgili gerekli sağlık önlemlerini alarak, kontrollü geçişlere izin vermesini ve bölge ekonomisini olumsuz etkileyecek kararlardan sakınılmasını talep ediyoruz.” dedi.