ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AGİT Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı

27.05.2020

Çevrimiçi düzenlenen toplantıda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcılık ve hoşgörüsüzlük örneklerini gündeme taşıdı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türk toplumunu temsilen 25-26 Mayıs 2020 tarihlerinde çevrimiçi düzenlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı. Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çevrimiçi olarak düzenlenen hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele konulu toplantıya ABTTF Brüksel Temsilciliği’nden Deniz Servantie iştirak etti. Toplantıya Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) üyeleri Dr. Pervin Hayrullah, Onur Mustafa Ahmet ve Meltem Giritli de katıldı.

Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Meseleleri Özel Raportörü Prof. Fernand de Varennes’in ana konuşmacı olarak yer aldığı toplantının 25 Mayıs’taki hoşgörü ve ayrımcılığın önlenmesi ve bileşik krizlerin etkisinin tartışıldığı çalışma oturumunda konuşan ABTTF, koronavirüs salgınının yol açtığı olağandışı dönemde Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun maruz kaldığı ayrımcılık örneklerini dile getirdi. Halihazırda AGİT bölgesinde yaşayan azınlıkları hedef alan nefret söyleminin artışta olduğunu not eden ABTTF, Yunanistan ve tüm AGİT katılımcı Devletlerine koronavirüs krizi döneminde yaşanan nefret temelli suçları ivedilikle kayıt alarak inceleme çağrısında bulundu.

26 Mayıs’taki ayrımcılığın önlenmesi için erken uyarı ve eylemin tartışıldığı üçüncü oturumda söz alan ABTTF, AGİT’in 1990 yılından beri geleneksel insan hakları ve normları konusunda önemli standartlar oluşturduğunu hatırlatarak, Yunanistan’da azınlık hakları ile ilgili sorunların devam ettiğini kaydetti. Koronavirüs krizi döneminde Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna yönelik ayrımcılığın daha da ivme kazandığını belirten ABTTF, Batı Trakya bölgesindeki Türk köylerinde görülen yüksek orandaki korona vakalarından ötürü Batı Trakya Türk toplumunun günah keçisi ilan edildiğini ifade etti. ABTTF, Yunanistan’da koronavirüs salgını ve salgın ile mücadele kapsamında alınan önlemlere dair resmi bilgilerin Batı Trakya Türk toplumunun ana dili olan Türkçe’de paylaşılmadığını vurgulayan ABTTF, Yunanistan’ı Kovid-19 salgını döneminde ayrımcılığa karşı sonuç odaklı önlemler almaya çağırdı.

Yanıt hakkını kullanan Yunan delegasyonu, Yunan devletinin resmi görüşünü tekrar ederek, Yunanistan’ın yalnızca “Batı Trakya’daki Müslüman azınlığı” tanıdığını belirtti ve azınlığın geleneklerine saygı gösterildiğini iddia etti.

GALERİ