ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan Çözümü Partisi Başkanı Velopulos’tan ırkçı sözler!

27.03.2020

Halit Habip Oğlu: “Aşırı sağcı Yunan Çözümü Partisi Başkanı Velopulos’un Şahin köyünün karantina altına alınmasına ilişkin olarak Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan ırkçı sözleri akıl alır gibi değil. Coğrafya, din, etnisite ya da sosyal  sınıf ayrımı olmaksızın tüm insanlığı tehdit eden bu virüs ile mücadelede topluma nefret tohumları ekmekten kaçınmalıyız”

Avrupa’yı ve tüm dünyayı etkileyen Koronavirüs, Yunanistan’ı da etkisi altına aldı. 23 Mart 2020’de Başbakan Kiriakos Miçotakis, Koronavirüs’ü önlemek amacıyla ülke genelinde sokağa çıkma yasağı ilan etmişti. Alınan tüm önlemelere karşın Yunanistan’da 26 Mart itibari ile vaka sayısı 821’e, virüs nedeniyle yaşamını kaybedenler ise 23’e yükseldi.

Koronavirüs nedeniyle 23 Mart 2020’de İskeçe’nin Şahin köyünden Batı Trakya Trakya Türk toplumuna mensup 72 yaşında bir kişinin hayatını kaybetmesinin ardından ülke genelinde ilk uygulama olarak Şahin köyü karantina altına alındı. Şahin köyünün karantina altına alınmasının ardından aşırı  sağcı Yunan Çözümü Partisi Başkanı Kiriakos Velopulos, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Şahin Karantina’da!!! Orada, Türkiye’ye girip çıkan Ankara’nın casusları yaşıyor! Erdoğan’ın Türkiye’sinde ne olduğunu düşünün!” dedi.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Tüm dünyayı etkisi altına alan ve çok sayıda ölüme sebep olan Koronavirüs,  Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirildi. Başka bir ifade ile Koronavirüs, yalnızca Yunanistan’ı ya da Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkisi altına aldı. Coğrafya, din, etnisite ya da sosyal  sınıf ayrımı tanımıyor. Yunanistan’da da Türk ya da Yunan, Hristiyan ya da Müslüman, hepimiz aynı gemideyiz. Virüs karşısında hep birlikte mücadele etmezsek bu durumun kötü sonuçlarından hepimiz aynı şekilde etkileneceğiz. Bu sen- ben ya da Türk-Yunan meselesi değil. Bu tüm insanlığın mücadelesi. Aşırı sağcı ve faşist Yunan Çözümü Partisi Başkanı’nın Şahin köyünün karantina altına alınmasının ardından yaptığı ırkçı açıklamaya şaşırmadık, ancak böylesi bir dönemde bile Batı Trakya Türk toplumunun hedef gösterilmesi elbette bizi çok üzdü. Irkçı söylemi nedeniyle Velopulos’u kınıyorum, toplum olarak ihtiyacımız olan son şey böylesi bir dönemde topluma nefret tohumlarının ekilmesi. Virüsle mücadelede ülke olarak birlik olmalı, hükümetimizin aldığı önlemlere sıkı sıkıya uymakla birlikte ülke olarak kucaklayıcı ve destekleyici bir dil ile birliktelik sergilemeliyiz” açıklamasında bulundu.