ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk azınlık okullarında Hristiyan inancına ait dini bayramın kutlanması için dayatma yapılıyor

22.01.2020

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumunun dini ve kültürel değerlerini hiçe sayan ve bütünüyle asimilasyon amacı güden bu dayatmayı kabul etmiyoruz.”

Yunan makamları, devlet okullarında uygulandığı üzere Batı Trakya Türk toplumuna ait azınlık okullarında da Hristiyan Ortodoks dini bayramının kutlanması için harekete geçti. Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Yardımcısı Sofia Zaharaki imzasıyla yayımlanan genelgeyle, Yunanistan’da 30 Ocak tarihinde kutlanan “Üç Azizler Günü” isimli Hristiyan inancına ait dini bayramın Batı Trakya Türk azınlık okullarında da kutlanması isteniyor. Öğrenci velileri ve Batı Trakya Türk Azınlığı Encümenler Birliği mevcut yasalara aykırı olan bu haksız dayatmaya şiddetle karşı çıkıyor. 

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Hristiyan inancına ait bir dini bayramın yalnız Müslüman Türk öğrencilerin öğrenim gördüğü Batı Trakya Türk azınlık okullarında da kutlanması için yapılan bu dayatma kesinlikle kabul edilemez. Batı Trakya Türk toplumunun dini ve kültürel değerlerini hiçe sayan, Batı Trakya Türk çocuk ve gençlerinin kendi kimliklerinden koparak bütünüyle asimilasyonunu amaçlayan bu genelge derhal geri çekilmelidir” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.birlikgazetesi.org

GALERİ