ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk heyetinden Strazburg’a çalışma ziyareti

02.10.2019

Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcilerinden oluşan heyet 30 Eylül-2 Ekim tarihleri arasında Strazburg’daki Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’ne çalışma ziyareti gerçekleştirdi. Çalışma ziyaretinde Batı Trakya Türk Azınlık dernekleriyle ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının Yunanistan tarafından 11 yıldır uygulanmaması başta olmak üzere Batı Trakya Türk toplumunun güncel sorunları gündeme taşındı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği Başkanı Hülya Emin, Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Genel Müdürü ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Dr. Pervin Hayrullah ve ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık’tan oluşan Batı Trakya Türk heyeti, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) 2019 Sonbahar Olağan Genel Oturumu kapsamında, diplomatlar ve Avrupa Konseyi’nde görevli üst düzey yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Batı Trakya Türk heyeti çalışma ziyareti kapsamında; Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa Konseyi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Kararları İcra Dairesi Başkanı Fredrik Sundberg, AKPM Azınlık Hakları Alt Komisyonu Başkanı Goran Beus Richembergh, Avrupa Konseyi Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı Sekretaryası Başkanı Sixto Molina, Avrupa Irkçılık ve Hoşgörüsüzlükle Mücadele Komisyonu (ECRI) Sekretaryası’ndan Zeynep Usal Kanzler ve Camilla Tesenyi ve AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonu Sekretaryası’ndan Agnieszka Szklanna ile görüşürken altı ülkenin Avrupa Konseyi nezdindeki daimi temsilciliklerinde görevli diplomatlar ile ortak toplantıda bir araya geldi. Heyet, Avrupa Konseyi üyesi ülkelerden milletvekilleriyle de görüştü. Bu çerçevede heyet, Yunanistan eski Başbakanı ve KİNAL Milletvekili Yorgo Papandreu ile görüşme fırsatı buldu.  

Görüşmelerde “Bekir Usta grubu davaları” adı altındaki; İskeçe Türk Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği ile ilgili AİHM kararlarının Yunanistan tarafından 11 yıldır uygulanmadığını belirten Batı Trakya Türk heyeti, 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın kabulünün ardından Yunan ulusal mahkemelerinde devam eden hukuki süreç hakkında bilgilendirmede bulundu. Batı Trakya Türk heyeti, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “Bekir Usta grubu davaları” ile ilgili inceleme sürecini devam ettirmesini istedi. Batı Trakya Türk heyeti, eğitim ve din alanında yaşanan güncel sorunları da aktararak Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalarla garanti altına alınan eğitim ve din özerkliğini çeşitli yasa ve uygulamalarla yıllardır ihlal ettiğini dile getirdi.

Batı Trakya Türk heyeti ayrıca, 1 Ekim 2019 tarihinde Avrupa Konseyi’nin 70. kuruluş yıldönümü kutlamaları vesilesiyle Strazburg’a ziyarette bulunan Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı ve AKPM Onursal Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Avrupa Konseyi Nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği’nde gerçekleştirdiği özel görüşmede Batı Trakya Türk toplumumun güncel sorunlarını kendisine aktardı.

GALERİ