ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde eylem!

12.09.2019

Halit Habip Oğlu: “ABTTF olarak Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların velilerinin eylem kararını destekliyor, Yunan yetkililerden İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin öğrenci sayısına cevap verecek yeterli kapasitede yeni bir binaya kavuşturulması için gerekli adımları ivedilikle atmasını ve çocuklarımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz.”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumuna ait İskeçe’deki Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde iki yıl aradan sonra yeniden vardiyalı eğitim uygulamasına geçilmesi nedeniyle öğrenci velileri 12 Eylül 2019 tarihinde okulda eylem yapma kararı aldı. Öğrenci velileri, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği, okul yönetiminin öğrenci sayısının fazla olmasını gerekçe göstererek sabah ve öğleden sonra olmak üzere vardiyalı eğitime geçme kararı alarak hukuki dayanağı olmadığı halde öğrencilerin bir kısmını öğleden sonra eğitime zorlamasına tepki gösterdi. Vardiyalı eğitim uygulamasına göre İskeçe şehir merkezi ve yakın köylerdeki öğrenciler öğleden sonra, diğer köylerden gelen öğrenciler ise sabah saatlerinde okulda ders yapacak.

Eylem çerçevesinde İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi birkaç saatliğine kapatılarak öğretmen ve öğrenciler okula alınmadı. Eylemin ardından ise veliler, Encümen Heyeti ve Okul Aile Birliği üyelerinden oluşan bir heyet, İl Eğitim Müdürlüğü, İskeçe Belediyesi ve konuyla ilgili diğer yetkili kurumlara giderek öğrenci sayısına cevap verecek yeni bir okul binasının yapımı ile sorunun çözüme kavuşturulması için taleplerini dile getirdi.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunlara her gün bir yenisi ekleniyor. Daha yakın zamanda öğrenci sayısının az olduğu gerekçesiyle Batı Trakya Türk toplumunun antlaşmalardan doğan eğitim özerkliği ve hakları hiçe sayılarak beş ilkokulumuz daha kapatılmıştı. Şimdi de İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nde öğrenci ve velilerinin tamamen karşı olmasına rağmen okul yönetiminin kararıyla vardiyalı eğitim uygulamasına geçiliyor. Son yıllarda Batı Trakya Türklerinden gördüğü büyük rağbet nedeniyle İskeçe Azınlık Ortaokul ve Lisesi’nin mevcut kapasitesi yetersiz kalırken derslik sıkıntısı yaşanmakta ve öğrencilerimiz mağdur olmaktadır. Velilerin, öğretmenlerin, Encümen Heyeti’nin ve Okul Aile Birliği’nin de üzerinde hemfikir olduğu üzere bu sorun ancak öğrenci sayısına cevap verecek yeterli kapasiteye sahip yeni bir okul binasının inşa edilmesi ile mümkün olacaktır. ABTTF olarak Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların velilerinin eylem kararını destekliyor, Yunan yetkililerden İskeçe Türk Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin yeni bir binaya kavuşturulması için gerekli adımları ivedilikle atmasını ve çocuklarımızın mağduriyetinin giderilmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.