ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İstanköy’de vakıf arazisi satıldı

15.07.2019

Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan’ı Türk toplumunun talebini dikkate alarak hem Batı Trakya hem de adalardaki vakıfların idare heyetlerinin seçimle belirlenmesine yönelik gerekli adımları ivedilikle atmaya ve dini özgürlüğümüze saygı göstermeye çağırırken Yunan makamlarından İstanköy’deki Müslüman Türk vakfına ait arazinin satışının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz”

Yunanistan’ın İstanköy adasındaki Müslüman Türk vakfına ait 34 dönümlük arazi hükümet tarafından atanmış vakıf idare heyetince satıldı. Birlik gazetesinde yayımlanan habere göre, İstanköy adasının Kardemenas bölgesinde bulunan 34 dönüm büyüklüğündeki araziyi bir otel şirketi 181.000 €’ya satın aldı. Arazinin gerçek değerinin yaklaşık 500.000 € olduğunun belirtildiği haberde, daha önce de söz konusu arazinin bir başka şirket tarafından 350.000 €’ya satın alınmak istendiği, buna karşın arazinin tayinli vakıf idare heyetince değerinin çok altında elden çıkarıldığı ifade ediliyor. 

Konu hakkında bir açıklamada bulunan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Başkanı Halit Habip Oğlu (ABTTF), “İstanköy’de yaşayan Türk toplumunun kesinlikle karşı çıkmasına rağmen Müslüman Türk vakfına ait bir arazinin tayinli vakıf idare heyetince hem de değerinin çok altında bir fiyata satışının yapılmasını kınıyor ve bu satışın kabul edilemez olduğunu belirtmek istiyoruz. İstanköy Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği ile Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği de yakın geçmişte yayımladıkları açıklamalarda bu satışa karşı olduklarını, hukuki olarak adalardaki Müslüman Türk vakıf mallarının satılmasının mümkün olmadığını dile getirmişlerdi. Batı Trakya ile Rodos ve İstanköy adalarında yaşayan Türk toplumu kendisine ait vakıfların yönetiminde söz hakkına sahip değil ve vakıflar on yıllardır Yunan hükümetinin atadığı ancak Türk toplumunun kabul etmediği idare heyetlerince yönetiliyor. Ülkemiz Yunanistan’ı Türk toplumunun talebini dikkate alarak hem Batı Trakya hem de adalardaki vakıfların idare heyetlerinin seçimle belirlenmesine yönelik gerekli adımları ivedilikle atmaya ve din özgürlüğümüze saygı göstermeye çağırırken Yunan makamlarından İstanköy’deki Müslüman Türk vakfına ait arazinin satışının derhal iptal edilmesini talep ediyoruz” dedi.

*Fotoğraf: www.birlikgazetesi.org 

GALERİ