ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumuna ait vakıfların malları vergi borçlarının silinmemesi nedeniyle hala ipotek altında

30.04.2019

Halit Habip Oğlu: “Batı Trakya Türk toplumu olarak Yunan hükümetinden ilgili yasanın öngördüğü şekilde vakıflarımızın vergi borçlarının silinerek üzerlerindeki ipoteğin kaldırılması için gerekli adımları ivedilikle atmasını ve vakıflarımızın idare heyetlerinin üyelerinin seçimle belirlenmesini talep ediyoruz”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumuna ait vakıfların idare heyetlerinin üyeleri devlet tarafından atanmaya devam ederken vakıfların vergi borçlarının silinmesini öngören 3554/2007 sayı ve tarihli yasanın uygulanmaması dolayısıyla vakıf malları ipotek altına alınmış bulunmaktadır. Birlik gazetesinin haberine göre, KİNAL Rodop Milletvekili İlhan Ahmet’in konuyla ilgili Yunan Parlamentosu’na sunduğu yazılı soru önergesi ile ilgili yaptığı açıklamada, 3554/2007 sayı ve tarihli yasanın uygulanmaması nedeniyle Gümülcine Vakıflar İdare Heyeti’nin 1 Mart 2019 tarihinde devlete 3.486.576,84 € tutarında borcunun bulunduğu, söz konusu yasanın 7. maddesinde açıkça öngörüldüğü şekilde ne vergi borçları, ne faizler, ne ek ücretler ve ne de para cezalarının tümümün hiçbir zaman silinmediği ifade ediliyor.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumu Lozan Barış Antlaşması’nın 40. maddesi uyarınca kendi vakıflarını yönetme hakkına sahip olmasına rağmen 50 yılı aşkın süredir sahip olduğu bu haktan yararlanamamaktadır. Yunanistan’da 1967’deki askeri cunta idaresiyle birlikte vakıfların yönetimi Batı Trakya Türk toplumunun elinden alınırken idare heyetlerinin üyeleri Yunan devleti tarafından atamayla belirlenmektedir. Vakıf malları ise 2007 yılında çıkarılan yasanın uygulanmaması ve bunun sonucunda silinmeyen vergi borçları nedeniyle ipotek altına alınmış olup Batı Trakya Türk toplumunun bunlar üzerinde serbest tasarruf hakkı bulunmamaktadır. Öbür taraftan aynı yasa kapsamındaki ülkedeki Yunan Ortodoks dini hayır kurumları vergi ödemezken devlete vergi borcu da bulunmamaktadır. Batı Trakya Türk toplumu olarak bizler, Yunan hükümetinden 3554/2007 sayı ve tarihli yasanın öngördüğü şekilde vakıflarımızın vergi borçlarının silinerek üzerlerindeki ipoteğin kaldırılması için gerekli adımları ivedilikle atmasını ve vakıflarımızın idare heyetlerinin üyelerinin seçimle belirlenmesini talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.