ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den BM İnsan Hakları Konseyi’ne yazılı bildiri

01.03.2019

ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna ait derneklerle ilgili AİHM kararlarının Yunanistan tarafından uygulanmamasını gündeme taşıdı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 25 Şubat-21 Mart 2019 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen 40. olağan oturumuna, “Yunanistan’da örgütlenme özgürlüğünü tehdit eden kısıtlayıcı mevzuat ve Batı Trakya Türk toplumuna ilişkin olarak AİHM kararlarının uygulanmaması sorunu” başlıklı yazılı bildiri sundu. ABTTF yazılı bildirisinde, Yunanistan’da “Türk” isimli derneklerin kapatıldığı ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini vurgulayarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) üç davada aleyhinde verdiği kararlara rağmen Yunanistan’ın Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğünü ihlal ettiğini kaydetti.

Yunanistan AİHM kararlarını ısrarla uygulamıyor

Yunan mahkemeleri tarafından isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan Batı Trakya Türk toplumunun ilk derneği İskeçe Türk Birliği (İTB) ile kayıt başvuruları reddedilen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin AİHM’ye başvurduğunu not eden ABTTF, AİHM’nin üç derneği de haklı bularak Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin örgütlenme özgürlüğüne dair 11. maddesini ihlal ettiğine hükmettiğini dile getirdi. Yunanistan’ın aradan on yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Batı Trakya Türk toplumuna ait üç dernekle ile ilgili AİHM kararlarını uygulamadığının altını çizen ABTTF, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin “Bekir Usta grubu davaları” adı altında AİHM’nin söz konusu kararlarının uygulanmasını denetlediğini ve Yunan ulusal mahkemelerinde devam eden hukuki süreci yakından izlediğini aktardı.

Yunan Parlamentosu’nda Ekim 2017’de kabul edilen 4491/2017 sayı ve tarihli yasanın öngördüğü yeni kısıtlamaların Batı Trakya Türk dernekleri ile ilgili AİHM kararlarının uygulanmasını imkansız hale getirdiğine dikkat çeken ABTTF, bu yasanın asıl amacının Yunanistan’da “Türk” isimli derneklerin kurulmasına izin vermemek olduğunu kaydetti. Söz konusu yasanın kabulünün ardından İskeçe Türk Birliği’nin resmi tüzel kişiliğinin iadesi talebi ile yaptığı başvurunun Trakya İstinaf Mahkemesi’nce reddedildiğini belirten ABTTF, bunun üzerine derneğin Yunan Yargıtay’ına başvurduğunu ancak duruşma tarihinin henüz ilan edilmediğini dile getirdi. ABTTF ayrıca, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin de kayıt başvurularını reddeden daha önceki mahkeme kararlarının iptali için Trakya İstinaf Mahkemesi’ne başvurduğunu ve iki davanın duruşmasının 30 Ekim 2019’da görüleceğini not etti. 

Bugün Batı Trakya’da “Türk” isimli kayıtlı derneğin bulunmadığının altını çizen ABTTF, İskeçe İli Türk Kadınları Kültür Derneği’nin kayıt başvurusunun da önce yerel mahkeme, ardından Trakya İstinaf Mahkemesi ve son olarak da Yargıtay tarafından derneğin isminde geçen ”Türk” kelimesi nedeniyle reddedildiğini not eden ABTTF, Yunanistan’ı AİHM kararlarının uygulanmasına yönelik olarak ulusal hukukunda gerekli tüm tedbirleri ivedilikle almaya ve Batı Trakya Türk toplumunun örgütlenme özgürlüğüne saygı göstermeye çağırdı. 

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu yazılı bildiriye https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G19/040/46/PDF/G1904046.pdf?OpenElement linkinden ulaşabilirsiniz.

GALERİ