ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan nefret temelli saldırılar AGİT 2017 Nefret Suçları Raporu’nda

19.11.2018
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) 16 Kasım Uluslararası Hoşgörü Günü’nde 2017 Nefret Suçları Raporu’nu yayımladı. Raporda, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan 2017 yılındaki nefret temelli saldırılara da yer veriliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), AGİT 2017 Nefret Suçları Raporu’nun hazırlık aşamasında yazılı bildirimde bulunarak Batı Trakya Türk toplumunu hedef alan 2017 yılındaki nefret temelli saldırıları rapor etmişti. Buna mukabil raporda; Ocak 2017’de Gümülcine merkezli Türkçe yayın yapan Batı Trakya Türk toplumuna ait Çınar FM’nin saldırıya uğraması ve radyonun ana antenine kimliği belirsiz kişi veya kişilerce kasıtlı olarak zarar verilmesi, Şubat 2017’de Batı Trakya Türk toplumunun gazetelerinden BİRLİK’in sahibi ve genel yayın yönetmeni İlhan Tahsin’in özel aracının kimliği belirsiz kişi veya kişilerce yakılması, Mart 2017’de Gümülcine’deki Celal Bayar Azınlık Ortaokulu ve Lisesi’nin kapı ve pencerelerine zarar verilmek suretiyle saldırıya uğraması, Ekim 2017’de Gümülcine’deki İdadiye Türk Azınlık İlkokulu’nun bahçesine öğrencilerin beden eğitimi dersi sırasında kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından yüksek ses çıkartan ses bombası atılması, Batı Trakya Türk toplumunun en eski derneği olan İskeçe Türk Birliği (İTB) yöneticilerinin isim ve fotoğrafları da verilerek kendilerine “Yüksek Düzeyli Devriye Grubu” adını veren ırkçı bir grup tarafından bazı internet sayfaları ve sosyal medyada doğrudan hedef gösterilmesi ve tehdit edilmesi ile Dimetoka Meriç Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin Ferecik şubesinin açıldıktan bir gün sonra saldırıya uğraması ve kimliği belirsiz kişi veya kişilerce şubenin camlarının kırılması ile Aralık 2017’de Selanik’teki Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin Cuma namazı öncesinde camlarına yumurta atılmak suretiyle saldırıya uğramasına atıfta bulunuluyor. Raporda ayrıca, Nisan 2017’de Türkiye Cumhuriyeti Selanik Başkonsolosluğu’na yüzü maskeli bir grup tarafından Molotof kokteyli atıldığı da kaydediliyor.

AGİT’in 39 katılımcı Devlet’inin resmi veri sunduğu 2017 Nefret Suçları Raporu’nda 124 sivil toplum kuruluşu tarafından rapor edilen 47 ülkedeki nefret olayları ile ilgili bilgiler yer alıyor. Raporda, Yunanistan tarafından sunulan resmi verilere göre 2017 yılında Yunan polisince toplam 128 nefret suçunun kaydedildiği, bunlardan 46’sı hakkında savcılık tarafından adli kovuşturma yürütüldüğü ve kovuşturmaların 6 tanesinin mahkumiyetle sonuçlandığı ifade ediliyor.


AGİT 2017 Nefret Suçları Raporu’nun Yunanistan ile ilgili bölümüne http://hatecrime.osce.org/greece linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ