ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye’de Türkçe dersleri azaltılıyor

16.11.2018
Halit Habip Oğlu: “Yunan hükümetini ilgili kararı iptal ederek Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ihlal eden uygulamalarına ivedilikle son vermeye çağırıyoruz”

Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’nın 12 Kasım 2018 tarihli resmi gazetede yayımlanan kararı ile Batı Trakya Türk toplumuna ait Gümülcine’deki tarihi Medrese-i Hayriye’deki müfredat programında yer alan Türkçe dersleri azaltılıyor. “Trakya’daki Müslüman Medreselerin Ders Programı” başlıklı karar uyarınca Batı Trakya’daki medreselerde lise son sınıf öğrencilerine Türkçe dil dersi tamamen kaldırılırken lise bir ve lise iki ile ortaokul öğrencileri için Türkçe dersi ise haftada sadece bir defa olmak üzere 45 dakikaya indiriliyor.

Gümülcine Medresesi Encümen Heyeti, yaptığı yazılı açıklamayla müfredatta yapılan değişiklikle Türkçe derslerinin azaltılmasına karşı çıktı. Açıklamasında dini okul olan medresenin özerk azınlık okulu statüsünün yanı sıra vakıf statüsünde bulunduğunun altını çizen Encümen Heyeti, Batı Trakya Türk toplumuna ait diğer azınlık okullarında olduğu üzere medresenin ders, öğretmen, ders programı ve kitap konularının Yunanistan ve Türkiye arasındaki ikili kültür anlaşmaları ve uluslararası antlaşmalara göre düzenlenmesini talep etti.

Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesindeki Gümülcine ve İskeçe şehirlerinde bulunan tarihi iki medrese, yüzyıllardır dini eğitim vermekte, imam, müezzin, vaiz müftü gibi din adamları yetiştirmektedir.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemiz Yunanistan yine tek taraflı bir kararla Batı Trakya Türk toplumunun ikili ve uluslararası antlaşmalarla garanti edilen eğitim özerkliğine müdahalede bulunmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde kurulmuş ve Batı Trakya Türk toplumuna vakfedilmiş olan tarihi Medrese-i Hayriye’deki Türkçe derslerinin azaltılmasını öngören bakanlık kararı ile eğitim özerkliğimizden doğan haklarımız bir kez daha ihlal edilmiştir. Yunan hükümetini ilgili kararı iptal ederek Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ihlal eden uygulamalarına ivedilikle son vermeye çağırıyoruz.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com
GALERİ