ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarındaki eylemler amacına ulaştı

22.10.2018
Halit Habip Oğlu: “Velilerin haklı tepkisi sonucu Yunanca kitap karmaşası olumlu sonuçlanırken yaşanan bu durum, mevcut sorunların çözümü için Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumu ile iyi niyete dayalı kalıcı bir diyalog kurmasının elzem olduğunu bir kez daha göstermiştir”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumuna ait azınlık ilkokullarındaki Yunanca müfredatta okutulan ve yaklaşık 20 yıl önce kaleme alınan ders kitaplarının devlet okullarında okutulan güncel Yunanca kitaplarla aynı olması için velilerin talebiyle başlatılan eylemler amacına ulaştı. Eylemlerin sona ermesini takiben öğrenci velilerini temsilen encümenler ile Batı Trakya Türk milletvekillerinin Yunanistan Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanı Kostas Gavroğlu ile Atina’da yaptığı görüşmeler neticesinde Batı Trakya Türk azınlık ilkokullarındaki Yunanca müfredat için çalışma komisyonu oluşturuldu. Hemen ardından da Bakanlık tarafından Yunanca ders kitapları ile ilgili açıklayıcı genelge okullara ulaşırken genelgeyi takiben Yunanca ders kitapları okullara gönderilmeye başladı. Genelgeye göre, devlet okullarında okutulan Yunanca ders kitapları Batı Trakya Türk azınlık ilkokullarında yardımcı materyal olarak kullanılabilecek.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların daha iyi bir eğitim alabilmesi için velilerin talebiyle Türk azınlık ilkokullarında eylemler yapıldı. Velilerin haklı tepkisi sonucu Yunanca kitap karmaşası olumlu sonuçlanarak Türk azınlık okullarına da devlet okullarında okutulan Yunanca kitaplar dağıtılmaya başladı. Yaşanan bu durum, mevcut sorunların çözümü için Yunan devletinin Batı Trakya Türk toplumu ile iyi niyete dayalı kalıcı bir diyalog kurmasının elzem olduğunu bir kez daha göstermiştir. Haklı tepkisini cesurca ortaya koyan velilerimizi bir kez daha kutluyorum. ‘Hak verilmez, alınır’ deyişinin canlı örneğini yaşattılar” dedi.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com
GALERİ