ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya'da gerilimli gün

17.11.2004
Yunan çekim ekibi bir camide uygunsuz davranışlarda bulununca olaylar çıktı. Polis, ekibi operasyonla kurtardı.

YORGO KIRBAKİ

ATİNA - Yunan Alpha televizyonunda gösterilen 'Aşipel' dizisini çeken Yunanlılar ile Batı Trakyalı Türkler arasında kavga çıktı. İskeçe'nin Şahin köyündeki gerilime camiye iç çamaşırlarının üzerine giydiği kürkle girmek isteyen Yunanlı aktris Despina Miru yol açtı.

Önceden izin almayan Yunan ekibi camide çalışmaya hazırlanırken, oyuncu Despina Miru, iç çamaşırının üstüne bir kürk giyerek camiye girdi. Camideki Türkler bu duruma tepki gösterdiler. Tartışma kavgaya dönüştü. Türkler çekim kasetlerinin kendilerine verilmesini istediler. Bunu reddeden Yunanlılar, polis karakoluna sığındı. Ekibin otomobili ve kameraları da zarar gördü.
Karakolun önünde toplanan 700 kadar Türk, kasetlerin kendilerine teslim edilmesine rağmen tatmin olmadı. Türkler "Ya allah bismillah allahü ekber" ve Yunanca "Or..lar dışarı" diye slogan attı. Karakolda bekleyen çekim ekibi, "Ordu gelip bizi kurtarsın" çağrısında bulundu.

Türk azınlık milletvekili İlhan Ahmet Şahin kasabaya gelerek halkı yatıştırmaya çalıştı. Savcılık 'dini ibadethaneye saygısızlık' suçundan Yunan çekim ekibinin suçüstü mahkemesine sevkini istedi. Polis bir operasyonla Yunan ekibini karakoldan kaçırdı. Yunanlılar bugün suçüstü mahkemesine çıkarılacak.

Öfkesi dinmeyen Türkler İskeçe şehir merkezine gitmek istedi. İskeçe'de fanatik Yunanlılar ile Türkler arasında yeni olaylar çıkmasından korkan polis, yolda barikatlar kurarak Türklerin şehre inmelerine izin vermedi.

Yunan hükümeti "Tüm ibadethanelere saygı gösterilmelidir" diyerek, Yunan ekibini kınadı. İktidar partisi Yeni Demokrasi'nin eski başkanı Miltiadis Evert "Bu sanatçılar ya katil ya da aptal" dedi. Yunan televizyonları ilk haberlerinde olayı saptırdı. "Bozkurtlar, 'fanatik Müslümanlar Yunanlı sanatçılara saldırdı" şeklinde yayın yaptılar. Ancak daha sonra Yunan çekim ekibini eleştirdiler.
Gümülcine milletvekili İlhan Ahmet, Radikal'e yaptığı açıklamada "Bir ihmalkârlığın Batı Trakya gibi hassas bir bölgeye ne kadar zarar verebileceğini ve Türk-Yunan ilişkilerini nasıl zedeleyebileceğin kanıtını gördük" dedi.

Aşipel dizisinde, Yunanlı Stratis Midilli ile Ayvalık arasında yolcu taşıyan bir teknenin sahibidir. En yakın arkadaşı da Nazım adında bir Türk'tür. Karısının ölümü üzerine iki oğlu ile yaşayan Stratis, Kürt asıllı Seyda isimli bir göçmene Yunanistan'a geçmesi için yardım eder. Ancak, daha sonra kendisine âşık olur. Ne var ki Seyda'ya Stratis'in büyük oğul da vurulmuştur. Dizideki Türk rollerini Yunanlı sanatçılar canlandırıyor.

RADIKAL