ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Başbakan Çipras Batı Trakya’daki müftülerin şer’i yetkilerinin sınırlandırılacağını açıkladı

17.11.2017
Halit Habip Oğlu: “Ülkemiz Yunanistan Batı Trakya Türk toplumunun kazanılmış hakları olan eğitim ve dini özerkliğini ortadan kaldırmaya yönelik tek taraflı uygulamalarına derhal son vermelidir.”

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, 13-14 Kasım 2017 tarihlerinde Gümülcine şehrinde düzenlenen Doğu Makedonya-Trakya Üretim ve Kalkınma Kongresi’nin kapanışında konuştu. Çipras, Batı Trakya Türk toplumu mensupları için müftüler tarafından uygulanan İslam hukukunun kısmen kaldırılacağını ve bu amaçla önümüzdeki günlerde bir yasal düzenlemenin hazırlanacağını açıkladı. Konuşmasında Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorununa da değinen Çipras, bu konuda hükümetin devlet okullarını desteklediğini, bu kapsamda devlet anaokullarında azınlık çocuklarının da özel ihtiyaçlarını karşılanması için gereken girişimlerde bulunduğunu, bunun yanı sıra azınlık okullarına giden çocuklara da onurlu bir ortam sağlamak için yoğun bir şekilde çalıştığını ifade etti.

Yunan hükümetinin Batı Trakya’daki İslam hukukunun kısmen kaldırılmasına yönelik hayata geçirmeye planladığı yasal düzenlemeye göre, müftüler tarafından uygulanan aile ve miras hukukuyla ilgili şer-i yetkiler ilgili tarafların tercihine bağlı olacak ve her iki tarafın da kabul etmesi halinde bu yetkiler uygulanabilecek. Tarafların hemfikir olmamaları halinde dava mahkeme tarafından görülecek. Yeni düzenlemeyle müftülerin yetkileri cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle belirlenecek olup Batı Trakya Türk toplumu mensupları arasında miras hukukunun medeni hukuk normları tarafından belirlendiği ifade edilecek. İslam hukukunu tercih edecek olanların ise bunu noterde yazılı olarak beyan etmeleri gerekecek. Bugüne kadar hazırlanan vasiyetnameler ise normal bir şekilde uygulanacak.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliği 1923 Lozan Barış Antlaşması ile garanti alınmış olup kazanılmış haklarıdır ve hükümetin tasarrufuyla tek taraflı olarak kaldırılması mümkün değildir. Buna karşın hükümet, geçmişte birçok kez yaptığı üzere yine bizlerle istişare etmeden tek taraflı bu yeni yasal düzenlemeyle Batı Trakya Türk toplumunun dini özerklik hakkını tamamen ortadan kaldırmak istiyor. Öte yandan hükümet, bizlerin Türkçe-Yunanca iki dili azınlık anaokulları talebimizi bir kez daha yok sayarak Batı Trakya Türk çocuklarını tek dilli Yunan devlet anaokullarına gitmeye mecbur bırakıyor. Ülkemiz Yunanistan’ı Batı Trakya Türk toplumunun eğitim ve dini özerkliğine saygı göstermeye ve tek taraflı uygulamalarına derhal son vermeye çağırıyoruz.” dedi.