ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk toplumunun çift dilli azınlık anaokulları talebi sürüyor

14.08.2017
Halit Habip Oğlu: “Okul öncesi eğitimde anadilde eğitim hakkı tanınması talebiyle Türkçe ve Yunanca olmak üzere çift dilli azınlık anaokulları istiyoruz”

Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu(BTTADK), Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması ile garanti altına alınan eğitim özerkliği kapsamında Batı Trakya’da Türkçe ve Yunanca eğitim veren azınlık anaokulları açılması talebini yineledi. 7 Ağustos 2017 tarihinde gerçekleştirdiği toplantı sonucunda BTTADK, Batı Trakya’daki azınlık ilkokulları ile aynı statüye sahip olmak üzere çift dilli anaokullar açılmasını istedi.

Mart 2017’de Eğitim Politikaları Enstitüsü’nün Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup çocukların yaşadığı altı bölgedeki devlet anaokullarında Yunanistan’daki yüksek öğretim kurumlarından mezun, her iki dili bilen bir azınlık üyesinin anaokul sınıfında görevli öğretmenle birlikte çalışmasını öngören pilot uygulamayı değerlendiren Danışma Kurulu, Batı Trakya Türk toplumuna sunulan sistemin sakıncalı olduğunu belirtti. 2010 yılında Batı Trakya’da Türkçe-Yunanca olmak üzere çift dilli azınlık anaokullarının açılması talebi ile 211 imzalı dilekçenin dönemin Milli Eğitim Bakanı’na iletildiğini hatırlatan Danışma Kurulu, Batı Trakya Türk toplumunun talebinin bugün de aynı olduğunun altını çizdi.

Konuyla ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’nun çift dilli azınlık anaokulları talebine destek veririz. Devlet anaokullarına gitmekten başka seçenek sunulmayan çocuklarımız için devlet okul sistemi içerisinde yaratılmaya çalışılan sistem gerçek talebimizi karşılamamaktadır. İki dilli azınlık anaokulları talebi göz ardı edilerek hayata geçirilecek her bir uygulama bu anlamda eksik ve yetersiz olacaktır. Talebimiz nettir, okul öncesi eğitimde anadilde eğitim hakkı tanınması talebiyle Türkçe ve Yunanca olmak üzere çift dilli azınlık anaokulları istiyoruz” dedi.