ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dimetoka’daki tarihi cami çıkan yangında ağır hasar gördü

23.03.2017
Halit Habip Oğlu: “Yunan makamlarından tarihi eser olarak Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın koruması altında bulunan Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’ndeki yangının çıkış nedeninin bir an önce tespit edilmesini ve sorumlularının adalet önünde hesap vermelerini bekliyoruz.”

Yunanistan’ın Meriç iline bağlı Dimetoka kentindeki tarihi Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’nde 22 Mart 2017 tarihinde sabaha karşı yangın çıktı. Çıkış nedeni henüz kesin olarak bilinmeyen yangında, ibadete kapalı olan ve son iki yıldır restorasyon çalışmalarını devam ettiği caminin tamamen ahşap olan çatısı ve iç kısımlarının büyük bölümü yok oldu.

Gündem gazetesinin haberine göre, yangın kaynak çalışmasının yapıldığı çatıda başlarken kısa sürede tüm çatıya yayıldı. Dimetoka ve çevre kentlerden gelen itfaiye ekipleri, alevlerin şiddetinden yangına müdahale etmekte zorlanırken söndürme çalışmaları saatlerce sürdü. Alevler, camiden metrelerce uzaktaki dükkanların tabelalarına da zarar verdi.

Dimetoka kent merkezinde bulunan 600 yıllık Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii, Balkanlar ve Avrupa’daki en önemli Türk-İslam eserlerinden biridir ve Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa kıtasında inşa ettiği ilk cami olma özelliğine de sahiptir.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Avrupa’daki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olan Dimetoka’daki tarihi Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’nin çıkan yangında büyük zarar görmesi bizleri derinden üzmüştür. Altı asırlık bu cami ülkemiz Yunanistan ve anavatanımız Türkiye’nin ortak kültür mirasının en güzel örneklerinden biridir. Yunan makamlarından, tarihi eser olarak Yunanistan Kültür Bakanlığı’nın koruması altında bulunan Çelebi Sultan Mehmet (Beyazıt) Camii’ndeki yangının çıkış nedeninin bir an önce tespit edilmesini ve sorumlularının adalet önünde hesap vermelerini bekliyoruz.” açıklamasında bulundu.

*Fotoğraf: www.gundemgazetesi.com
GALERİ