ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türklerinin Dimetoka’daki mescidi de kapatıldı!

17.03.2017
Halit Habip Oğlu: “Aleksandria ve şimdi de Dimetoka’daki mescidin kapatılması, Yunan makamlarının Batı Trakya Türklerinin din ve ibadet özgürlüğünü sistematik müdahalelerle kısıtlamasının en son örneğidir.”

Yunanistan’ın Meriç iline bağlı Dimetoka’daki Batı Trakya Türklerinin kurduğu derneğin mescidi polis talimatıyla kapatıldı. Geçtiğimiz günlerde Aleksandria ilçesinde yaşayan Batı Trakya Türklerine ait dernekteki mescidin çalışma izni olmadığı gerekçesiyle kapatılmasının ardından şimdi de Dimetoka Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği içerisindeki mescidin kapısına mühür vuruldu.

Kapatma kararına ilişkin açıklamalarda bulunan Dimetoka Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Süleyman Macır, bölgede yaşayan Batı Trakya Türklerine ait 2016 yılında faaliyete geçen mescitlerinin kapatılma kararının kabul edilemez olduğunu, ilgili kararın 9 Mart 2017 tarihinde Dimetoka Emniyet Müdürü tarafından kendilerine tebliğ edildiğini ve mescidin faaliyetlerine devam edebilmesi için Eğitim, Araştırma ve Din İşleri Bakanlığı’ndan gerekli iznin alınması gerektiğinin kendilerine bildirildiğini belirterek mescitlerinin kapatılmasının kendilerini çok üzdüğünü, mescitte çocuklara Kur’an-ı Kerim dersleri verildiği, Cuma ve teravih namazlarının kılındığını söyledi. Kendilerine bir yer gösterilmesi durumunda bu yer kilise bile olsa oraya gidip dini ibadetlerini yapmak istediklerini, bölge halkı olarak tüm bu yaşanan gelişmeler doğrultusunda avukatları aracılığıyla gerekli hukuki mücadeleyi başlattıklarını ifade eden Macır, “Bu bir korkutma politikasıdır. Bakın, görün, biz istediğimiz zaman mescidi kapatabiliriz. Ancak tüm bu yaşananlardan dolayı büyük bir üzüntü içindeyiz. Bu milletimizin ibadet özgürlüğüne, inanç özgürlüğüne karşı vurulan bir darbedir. Bizler camiye gidiyoruz, kabul edilmiyoruz. Kendi mescidimizi kuruyoruz, kabul edilmiyoruz. O zaman biz kiliseye gidelim, bizlere kilisede bir yer versinler. Kilisede ibadetimizi edelim, namazımızı kılalım, bizim için sorun yok” diye konuştu.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Dimetoka’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin kurduğu derneğin 2016 yılından beri faaliyet gösteren mescidinin kapatılması, Batı Trakya Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne yönelik doğrudan bir müdahaledir. Yunan makamları, son dönemde gittikçe artan sistematik müdahaleleri ile Batı Trakya Türklerinin dini ibadetlerini özgürce ifa etmelerini kısıtlamaktadır. Dimetoka’daki mescidin kapatılma kararını kınıyor, ülkemiz Yunanistan’ın resmi makamlarının Batı Trakya Türk toplumunun din ve ibadet özgürlüğüne saygı göstermesini ve müdahalede bulunmamasını istiyoruz” açıklamasında bulundu.