ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Επίσκεψη εργασίας από την ABTTF στις Βρυξέλλες

09.03.2017
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) πραγματοποίησε μια επίσκεψη εργασίας στις 8 Μαρτίου το 2017 στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες,. Εντός του πεδίου εφαρμογής της επίσκεψης εργασίας του Προέδρου της ABTTF Χαλίτ Χαμίπογλου συνοδευόμενος από τον Διευθυντή τα Κεντρικά Γραφεία της ABTTF Κ. Ενγκίν Σοίγιλμαζ συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα μέλη (Ε.Ε) μέλος της ουγγρικής μειονότητας στη Σλοβακία, Pal Csaky (ΕΛΚ, Σλοβακία), μέλος της ουγγρικής μειονότητας στη Ρουμανία, Csaba Sógor (ΕΛΚ, Ρουμανία), μέλος της ρωσικής μειονότητας στη Λετονία, την Tatjana Ždanoka (Greens / EFA, Λετονία), μέλος της σουηδικής μειονότητας στη Φινλανδία, Nils Torvalds (ALDE, Φινλανδία) και μέλος της γερμανικής μειονότητας στην Ιταλία, Herbert Dorfmann (ΕΛΚ, Ιταλία), και με τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού δικτύου κατά του Ρατσισμού (ENAR) εκ των οποίων η ABTTF είναι επίσης μέλος, τον Michael Privot.

Μεταφέρθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά για την Τούρκικη Μειονότητα της Δυτικής Θράκης

Εντός του πεδίου εφαρμογής των συναντήσεων που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της επίσκεψης εργασίας, ενώ μεταφέρθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις που σχετίζονται με των Τούρκων Δυτικής Θράκης, επίσης σηζητήθηκαν και τα θέματα της συνεργασίας για το 2017. Ο Πρόεδρος της ABTTF, Χαλίτ Χαμπίπογλου δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος το οποίο προβλέπει ένα άτομα από την Τούρκικη μειονότητα Δυτικής Θράκης , απόφοιτος του ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα γνώστης της τουρκικής και της ελληνικής γλώσσας σε συνεργασία με Έλληνες νηπιαγωγούς σε έξι κρατικά νηπιαγωγεία στις περιοχές όπου ζουν τα παιδιά της Τούρκικης Μειονότητας Δυτικής Θράκης . Ο Πρόεδρος της ABTTF, ανέφερε ότι με αυτή την πρωτοβουλία αγνοείται επίμονα το αίτημα της τουρκικής μειονότητας για την ίδρυση μειονοτικών δίγλωσσων νηπιαγωγείων και με αυτό γεγονός αλλή μια φορά επενέβη στην εκπαιδευτική αυτονομία.

Ο Χαμπίπογλου, ο οποίος δήλωσε ότι οι μουφτήδες που επιλέγονται από την τουρκική κοινωνία δεν έχει ακόμα αναγνωριστεί, και ο ίδιος εξέφρασε υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων ότι η αίτηση σχετικά με την επιλογή και αμέσως μετά το διορισμό των μουφτήδων από θρησκευτικούς υπαλλήλους που προσελήφθησαν ως δημόσιοι υπάλληλοι με σύμβαση σύμφωνα με το «240 Νόμο Ιμάμιδων » στοχεύει στη σταδιακή κατάργηση θρησκευτική αυτονομία στο σύνολό.

Ο Χαμπίπογλου, επεσήμανε ότι οι ρατσιστικές και διακριτικές προκλήσεις με στόχο των Τούρκων Δυτικής Θράκης παραμένουν. Δήλωσε επίσης ότι ένα πρόσφατο παράδειγμα για αυτά τα γεγονότα είναι η εξήγηση που δόθηκε από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης της Ελλάδος, από τον Γιώργο Βασιλακόπουλου σχετικά με τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας μπάσκετ, όπου ο Γιώργος Βασιλακόπουλος δήλωσε για τις επιλογές που απορρίφθηκαν αναφορικά με την τέλεση του τελικού, τονίζοντας πως η Ξάνθη σε ένα ευαίσθητο σημείο απορρίφθηκε για το φόβο εμπλοκής της μουσουλμανικής μειονότητας.
ΓΚΑΛΕΡΙ