ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Γραπτή έκθεση στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών από την ABTTF

06.03.2017
Η ABTTF στην κοινοποίηση προς τον ΟΗΕ, περιέγραψε το πρόβλημα Μουφτή της Τούρκικης Μειονότητας και πάνω σε αυτό το θέμα τις εξελίξεις κατά το πρόσφατο χρονικό διάστημα

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) κατέθεσε κατά τη διάρκεια στη 34η συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, η οποία πραγματοποιείται μεταξύ 27 Φεβ. - 24 Μαρτίου στη Γενεύη, παρουσίασε μια γραπτή δήλωση στο θέμα με τίτλο " Η ελευθερή επιλογή τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Ελλάδα που Συνεχίζει το Μακροπρόθεσμο πρόβλημα ". Στην κοινοποίηση της, η ABTTF, υποδεικνύοντας ότι η Τούρκικη Μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη το νομικό καθεστώς της καθορίζεται από το 1923 με τη Συνθήκη της Λωζάνης και υπογραμίζοντας ότι με τη παρούσα συνθήκη εγγυάται την αυτονομία της θρησκείας και η μειονότητα έχει το δικαίωμα να δημιουργήσει τους δικούς τους θρησκευτικούς θεσμούς, τη διαχείριση και έλεγχο ελεύθερα της δικής του θρησκεία.

Σε γραπτή δήλωση της, εξέφρασε λεπτομερώς στην ιστορική διαδικασία του προβλήματος Μουφτή, με Προεδρικό διάταγμα στις 24 Δεκεμβρίου του 1990 και του 1913 στην Αθήνα αντίθετο με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, η οποία άρχισε να διορίζει τους μουφτήδες της Κομοτηνής, της Ξάνθης και του Διδυμοτείχου, κατόπιν του οποίου η Τουρκική Μειονότητα επέλεξε τους δικούς τους μουφτήδες , η οποίοι δεν αναγνωρίστηκαν από τις ελληνικές αρχές και σημείωσε με δικαιολογία ότι χρησιμοποιούσαν τα θρησκευτικά σύμβολα παράνομα και καταδικάστηκαν.

Η ABTTF, με τα σημερινά δεδομένα στη Δυτική Θράκη υπάρχουν οι διορισμένει μουφτήδες και επιλεγμένοι και επιβιώνεται αυτή η διπλή κατάσταση. Το 2013 με το εγκριθέντα νόμο 240 Ιμάμιδων στα σχολεία και στα τζαμιά στη Θράκη προσλήφθηκαν 240 ιμάμηδες/θρησκευτικούς με σύμβαση εργασίας για της θρησκευτικής διδασκαλίας. Επίσης, η ABTTF ανέφερε ότι απέλεσε του διορισμένου μουφτή του Διδυμοτείχου και διορίσε ως αναπληρωτή ενός άλλον Μουφτή. Η ABTTF σημειώνεται επίσης ότι σύμφωνα με τα σχόλια στα μέσα ενημέρωσης η ελληνική κυβέρνηση ζητά την παραίτηση των διοριμσένων μουφτήδων της Ροδόπης και της Ξάνθης, προκειμένου να καταστεί η επιλογή των μουφτήδων από τους προσλαμβανομένους θρησκευτικούς εκπαιδευτές με το νόμο 240 Ιμάμηδων.

Η ABTTF τόνισε σε γραπτή δήλωσή της ότι η ελευθερία της θρησκείας της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης σαφώς παραβιάζεται και κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ενεργήσει σύμφωνα με τις συνθήκες το 1913 της Αθήνας και τα 1923 της Λωζάνης και να επιτραπεί στην τουρκική μειονότητα την εκλογή τους δικούς τους μουφτήδες και να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες. Επίσης, η ABTTF κάλεσε τις ελληνικές αρχές να καταργήσουν το Νόμο 4115/2013, 240 Ιμάμηδων και τη δημιουργία ενός επίσημου μηχανισμού για το διάλογο μεταξύ των κυβερνητικών αρχών και της τουρκικής μειονότητας.

Για την πλήρη δήλωση της ABTTF που υπέβαλε στο 34ο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ:
https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G17/035/60/PDF/G1703560.pdf?OpenElement
ΓΚΑΛΕΡΙ