ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABD´de Batı Trakya Rüzgarı

30.06.1996
Avrupa’da yaşayan 30 bin Batı Trakya Türkünü temsilen Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Genel Yönetmeni sayın Nesrin Hacı Mehmet ve Batı Trakya Türk Azınlığı Avukatlarından sayın Adem Bekiroğlu, Helsinki Komisyonu davetlileri olarak hazır bulundular. Heyetimiz Ahmet Sandıkçıoğlu (U.S. Council for Human Rights in the Balkans Genelbaşkanı) tarafından otelden T.C. New York Konsolosluğuna götürüldü ve Başkosolos sayın Fuat Tanlay ve Muavin Konsolos Nihat Erşen tarafından kabul edildiler ve uzun sohbet sırasında heyetimiz sorunlarımızı dile getirip, Amerika girişimi programını açıkladılar.

Daha sonra heyetimiz BM T.C. Elçiliği Müsteşarı sayın Mehmet Ali Bayar ve K.K.T.C. Elçisi sayın Osman Ertuğ ile görüştü. New York’ta “Anadolunun Sesi” adlı bir “Amerikan Sesi Radyosu”nda yayınlanan türkçe radyo kanalı ile canlı söyleşi yapan heyetimiz bunu bir fırsat bilip kısaca haklı davamızı Amerika’da yaşayan Türk toplumuna yansıttı. Program yapımcısı sayın Aliye Ak heyetimizin bu daveti kabul ettikleri için gayet mutlu olduğunu belirterk, heyetimize teşekkür etti.

Ahmet Sandıkçıoğlu tarafından daha önceden alınan bir randevu sayesinde Nesrin Hacı Mehmet ve Adem Bekiroğlu U.S. Information Center’inde sayın Bernhard James Seubert ile görüştüler ve azınlığımızın sorunlarını anlattılar. Sayın Seubert davamıza gayet çok ilgi gösterdi ve gelecekte imkanı müsade ettiğince bize yardımda bulunmak istediğini söyledi.

Heyetimiz daha sonra New York’tan Washington’a uçtu. Washington’da Yunan Büyükelçiliği’ni de ziyaret eden heyetimiz Büyükelçiliğinde sayın Müsteşar Kosta Kokosis tarafından kabul edilip gayet bir samimi havada ağırlandılar. Ziyaret sonu Büyükelçiliğin önünde Yunan bayrağın altında beraber resim çıktıktan sonra iki tarafta içleri rahat ayrıldılar.

Daha sonra Nesrin Hacı Mehmet ve Adem Bekiroğlu Ahmet Sandıkçıoğlu ile beraber Amerikan Dışişleri Bakanlığında sayın Marshall Carter ve sayın Kate Schiertz’ü ziyaret ettiler. Kendilerine davamızı geniş geniş anlattılar ve Kate Schiertz daha önce Nesrin Hacı Mehmet’i Varşova A.G.I.T. konferansı sırasında tanıştığını söyleyerek bundan sonra el ele verip davamız için gerektiğini beraber yapmaya hazır olduklarına söz verdi.

Heyetimiz ayrıca Helsinki Komisyon’u panelinde moderatörlük yapacak olan Human Rights Watch kuruluşundan sayın Christopher Panico ile görüştü. Sayın Panico heyetimize son Helsinki Watch 1992 raporundan sonra değişen konuları teker teker sordu ve yapılacak panelde aldığı yeni bilgileri mutlaka kullanacağını söyledi. Panele katılacak diğer konuk sayın Tözün Bahçeli Türk ve Yunan ilişkilerini genel olarak dile getireceği için heyetimiz kendisiyle önceden görüşüp davamızı bizat kendisine açıklamasını doğru görüp bir randevu talep etti. Sayın Bahçeli 1992’de Batı Trakya’ya gidip orada durumun ne olduğunu bildiğini dile getirdi ve davamızda mutlaka haklı olduğumuzun altını cizdi.
GALERİ