ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Karafere’de yaşayan Batı Trakya Türklerine ait derneğin mescidi kapatıldı

01.03.2017
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Tüzükte belirtilmesine rağmen mescid için ayrıca bir çalışma izni aranması Yunanistan’da din ve inanç özgürlüğüne müdahale etmek amacıyla çeşitli engeller öne sürülmesinin tipik örneğidir”

Yunanistan’ın Veria-İmathia(Karafere) iline bağlı Aleksandria(Gida) ilçesine göç ederek burada İmathia (Veria) ili Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği kuran Batı Trakya Türklerine ait dernek içerisindeki mescit çalışma izni olmadığı gerekçesiyle kapatıldı.

Gündem gazetesinin haberine göre Dernek tüzüğünde derneğin Kur’an kursu ve dini etkinlikler gerçekleştirilmesine ilişkin bir madde olması ve dernek tüzüğünün onaylanarak derneği resmi olarak faaliyet göstermesine karşın 17 Şubat 2017 Cuma günü İmathia (Veria) ili Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği Başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu, polisin derneğin ibadet yeri olarak kullanılamayacağını bildirerek Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’ndan mescit için çalışma izni alana dek mescidin kapatılması gerektiğini aksi takdirde polisin suçüstü işlemi yapacağını bildirdiğini söyledi.

Batı Trakya’dan Karafere’nin Gide ilçesine göç etmiş yaklaşık bin Batı Trakya Türkünün yaşadığı ilçede kurulmuş İmathia (Veria) ili Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği’nin tüzüğünde yapılan değişikliğin ardından dernekte 2015 yılından bu yana dini ibadetler ve Kur’an kursu için kullanılan bir mescid faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 30 öğrencinin Kur’an kursuna devam ettiği dernek mescidinin kapanması ilçede yaşayan tüm Batı Trakya Türklerinin tepkisini çekti. Dernek Başkanı Hüseyin Hüseyinoğlu, sorunun çözüme kavuşması için ilerleyen günlerde bölgenin milletvekilleri ve yerel yöneticileriyle görüşmek istediklerini belirterek sorunun ortadan kalkması için girişimlerde bulunacaklarını belirtti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Tüzükte yer almasına ve resmi olarak faaliyet göstermesine rağmen İmathia (Veria) ili Müslümanları Eğitim, Kültür ve Spor Derneği’ne ait mescidin kapatılarak burada gerçekleştirilen dini ibadetlerin ve Kur’an kursunun yasaklanması din ve inanç özgürlüğüne yapılmış bir müdahaledir. Avrupa’nın tüm ülkelerinde binlerce cami sivil toplum kuruluşu statüsünde faaliyet göstermektedir. Böylelikle bu camilerde dini ibadetler özgürce gerçekleştirilebilmektedir. Yunanistan’da ise tüzükte belirtilmesine rağmen mescid için ayrıca bir çalışma izni aranması Yunanistan’da din ve inanç özgürlüğüne müdahale etmek amacıyla çeşitli engeller öne sürülmesinin tipik örneğidir. Din ve inanç özgürlüğüne yapılan bu müdahaleyi kınamakla birlikte Yunan makamlarında dernek bünyesindeki mescidin tekrar açılmasına izin verilerek burada yapılan dini ibadet ve faaliyetlere herhangi bir müdahalede bulunmamasını istiyoruz” diye konuştu.