ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin Yaz Dönemi Toplantısı

30.06.1996
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Genel Başkanı sayın Halit Habip Oğlu bir haftalığına Strasbourg'ta yapılan Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) yaz dönemi toplantısına katılmak üzere Strasburg'daydı.

24. Haziran 1996, Pazartesi günü 39 Avrupa ülkelerinin milletvekillerinden oluşan AKPM toplantısına katılan Federasyon Genel Başkanı, ilk gününde üye ülkelerinin delegasyon ve komisyon sekreteryalarını arayıp randevu temin aldıkatn sonra kuruluşumuz ile yakın temas içinde bulunan İnsan Hakları ve Hukuk komisyonu Genel Sekreteri sayın Alard PLATTE Genel Başkanımız Halit HABİP OÊLU'na zaman ayırıp Azınlığımız ile ilgili son aktuel bilgileri aldı.

AKPM toplantısının ikinci gününde Federasyon Genel Başkanı Halit HABİP OĞLU, Siyasi Komisyonu'na üye olan Danimarka'lı milletvekili sayın Henning GJELLERD ile İnternasyonal Sosyal Demokratlar Genel Sekreterliğini yapan Belcika'lı milletvekili sayın Dirk VAN DER MAELEN ile görüşüp Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarını anlattıktan sonra, kendileri; "AB üyesi olan ve Demokrasi'nin beşiği ile övünen Yunanistan'ın bu tutumunu kınıyor ve Batı Trakya Türk Azın-lığı'nın yanında olacağım" ifadesinde bulundular. Türk Parlamenterleri ile de tanışan Genel Başkan Halit HABİP OĞLU, Heyet Başkanı sayın İrfan DEMİRALP'ın yabancı Parlamenterlerin onuruna vermiş olduğu öğlen yemeğine davet edildi. Böylelikle Halit HABİP OĞLU, Türk ve yabancı Parlamenterler ile samimi bir sohbet havasında, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın çekmiş olduğu ızdırabları tüm ayrıntılarıyla anlattı.

Ardından Batı Trakya'dan gelecek olan İskeçe seçilmiş Müftüsü sayın Mehmet EMİN AGA'yı Strasbourg havalimanı'nda karşıladı. Gününden sonunda ABTF Genel Başkanı Halit HABİP OĞLU ve İskeçe'nin seçilmiş Müftüsü sayın Mehmet EMİN AGA'dan oluşan "Batı Trakya Türkleri" heyeti AKPM Genel Sekreterya'sının özel müdürü Klaus SCHUMANN ile görüşüp Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunlarını aktardıktan sonra, kuruluşumuzun Avrupa Sarayında, 60 panodan oluşan "1923'ten Günümüze Batı Trakya" adı altında bir sergi düzenlemek arzusunda olduklarını belirttiler. Ardından İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu’nda Başkanlık yapan Luxembourg milletvekili sayın Lydie ERR ile 45 dakika görüşüldü. Görüşmede kendilerine gayet ayrıntılı bir şekilde, Devletimiz Yunanistan tarafından Batı Trakya Türk Azınlığı'na uygulunan baskıları dile getirip belgeleri ile kanıtlayan heyetimize, bir sonraki toplantıda gündem maddesine alacağını belirtti. İskeçe seçilmiş müftüsü sayın Mehmet EMİN AGA ile Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu Genel Başkanı sayın Halit HABİP OĞLU, Türk parlamenter'lerin heyet Başkanı sayın İrfan DEMIRALP tarafından öğlen yemeğine davet edildiler.

Öğle yemeği esnasında davaları ile ilgili bir çok sorular ile karşılaşan İskeçe seçilmiş müftüsü sayın Mehmet EMİN AGA, gayet ayrıntılı bir şekilde kendilerini bilgilendirdikten sonra, heyetimiz İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu üyesi olan İzmir milletvekili sayın Şükrü GÜREL ile daha ayrıntılı bir konuşma yapıp kendilerini bilgilendirdi. Kültür ve Eğitim Komisyonu ile de irtibate gecen heyetimiz, Komisyon Genel Sekreteri sayın Christopher GRAYSON'na Azınlığımızın sorunları ile ilgili bilgi aktardıktan sonra, kendileri Başkan ve Başkan Yarımcıları ile görüştürmek istediğini vurgulayıp heyetimize randevu aldı. AKPM toplantısı'nın dördünçü günü, Federasyon Genel Başkanı sayın Halit HABİP OĞLU ve İskeçe seçilmiş müftüsü sayın Mehmet EMİN AGA, Siyasi Komisyonu'nun Genel Sekreteri sayın John HARTLAND ile görüşüp Azınlığımızın genel sorunları yanısıra aktuel olaylardan da bilgi verdiklerinde, o da Komisyon Başkanı ile görüşmemizi önerdi ve heyetimize randevu aldı.

Kültür ve Eğitim Komisyonu'nun Genel Sekreteri tarafından alınmış olan randevuya katılan heyetimiz, Komisyon ve Liberal Demokrat grup Başkanlığını yapan İngliz milletvekili sayın Russel JOHNSTON, Komisyon Başkan Yardıcısı İspanyol milletvekili sayın de Lluis Maria PUIG, Komisyon üyesi Türkiye milletvekili sayın İsmail CEM ve Komisyon Genel Sekreteri sayın Christopher GRAYSON katıldılar. Bir saata yakın süren görüşmede Federasyon Genel Başkanı ve İskeçe seçilmiş müftüsü, Lozan ve birçok uluslararası anlaşmalara rağmen, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın Kültürel, Dini ve Milli varlığını yaşatabilmek için Devletimiz Yunanistan'a karşı mücadele verdiğini açıkladılar ve belgeleriyle haklarımızın ihlâl edildiğini vurguladılar. Bunları duyan Başkan, Başkan Yardımcısı ve sayın İsmail CEM "Birtaki AKPM toplantısında Komisyona Batı Trakya Türk Azınlığı'nın sorunları acilen gündeme konması kararına vardılar.

Bu başarılı görüşmenin ardından, Siyasi Komisyonu Başkanı olan Macaristan milletvekili sayın Andras BARSONY ile de görüşen heyetimiz, Batı Trakya Türk Azınlığı'nın maruz kaldıği baskı ve asimilasyon politikalarına karşı yapmış olduğu mücadelesinde desteklemeye ve Devletimiz Yunanistan'a bu politikalardan vaz geçmesi için cağrıda bulunmalarını istediler ve oda, birtaki AKPM toplantısında Komisyonu'n da gündem maddesine alacağını acıkladı. Böylelikle ilk defa AKPM Siyasi, Kültürel-Egitim ve İnsanhakları-Hukuk Komisyonlarında paralel Batı Trakya Türk Azınlığı konuşulacak. ABTTF Genel Başkanı Halit HABİP OĞLU ve İskeçe seçilmiş Müftüsü Mehmet EMİN AGA'dan oluşan Batı Trakya Türkleri'nin Heyeti son olarak bu verimli girişimleri Türk kamuoyuna duyurmak gerekçesinden dolayı TRT ve Hürriyet muhabiri sayın Zeynel LÜLE'yi ziyaret edip kendilerine bilgi verdi.