ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Diller Günü kutlanıyor

26.09.2016
Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin kutlandığı bu önemli günde AB üyesi Yunanistan, Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup çocukları anadilleri Türkçe’yi öğrenme ve anadilde eğitim hakkından mahrum bırakmaya devam ediyor.

Avrupa Diller Günü, Avrupa Konseyi’nin girişimiyle 2001’den bu yana her yıl 26 Eylül tarihinde Avrupa’nın tüm ülkelerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 47 ülkeden 800 milyon Avrupalının temsil edildiği Avrupa Konseyi, Avrupa Diller Günü’nde tüm Avrupalıları her yaşta, okulda veya okul dışında daha fazla dil öğrenmeye çağırıyor. Dilsel çeşitliliğin kültürler arası anlayışın kazanılmasında bir araç olduğuna inanan Avrupa Konseyi, tüm Avrupa’da çok dilliliği teşvik ediyor.

Avrupa Diller Günü’nün kutlanmasının temel amacı olarak kamuoyunu dillerin önemi konusunda bilinçlendirmek, kültürler arası anlayışı artırmak, Avrupa’nın dilsel ve kültürel çeşitliliğini geliştirmek diye ifade ediliyor. Avrupa Diller Günü, daha az konuşulan ve göçmenlerin konuştuğu diller de dahil olmak üzere Avrupa’nın tüm dillerini kutlamak için bir fırsat sunuyor.

Avrupa Diller Günü’nün 15. yıldönümü vesilesiyle Avrupa Konseyi’nce yayımlanan açıklamada, Avrupa’da popülizm, yabancı düşmanlığı ve hoşgörüsüzlüğün arttığı ve dilin dışlamak ve ayırmak amaçlı kullanıldığı mevcut ortamda bu yılki Avrupa Diller Günü’nün çok dillilik ve kültürlülüğün daha da arttığı günümüzün Avrupa’sında tüm bunların Avrupa için olumlu ve zenginleştirici olduğuna dikkat çeken fırsatı sunduğu ifade ediliyor.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak yaklaşık her yedi kişiden birinin yerli, ulusal azınlık mensubu olduğu veya bir azınlık dilini konuştuğu Avrupa’da yaşayan herkesin Avrupa Diller Günü’nü kutluyoruz. Bu günde dilsel hoşgörü en önemli kavram olarak karşımıza çıkıyor. Ana dilini öğrenme, konuşma ve geliştirme her insanın temel hakkı. Ancak Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı da anadili Türkçe ile Avrupa’nın dil zenginliğinin ve dilsel çeşitliliğinin bir parçası olmasına rağmen mensupları anadilini öğrenmede ve kullanmada çeşitli engeller ve zorluklar ile karşılaşıyor. Bugün azınlık mensubu çocuklar, Yunan devleti tarafından Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokullarının kurulmasına izin vermediğinden yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmek zorunda bırakılıyor, gitmeyenlerin Türk azınlık ilkokullarına kayıtları yapılmıyor. ABTTF olarak Avrupa genelinde dilsel çeşitliliğin ve çok dilliliğin kutlandığı bu önemli günde, AB üyesi ülkemiz Yunanistan’dan Batı Trakya’da iki dilli Türk azınlık anaokullarının açılmasına izin vermesini ve Batı Trakya Türk Azınlığı’mıza mensup çocukların temel hakkı olan anadilleri Türkçe’yi öğrenmelerinin önündeki tüm engelleri ivedilikle kaldırmasını talep ediyoruz,