ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya’da dokuz Türk azınlık ilkokulu daha kapatılıyor!

30.08.2016
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Yunan makamlarının tek taraflı aldığı bu karar ile Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın eğitim alanındaki özerkliğine bir darbe daha vurulmuştur.”

Yunanistan’ın Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris’in kararı uyarınca Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait dokuz ilkokul daha kapatılıyor. Gündem gazetesinin haberine göre, alınan kararda öğrenci sayısının azlığı gerekçe gösterilirken Rodop ilinde Sendelli, Lefeciler, Durhasanlar, Dolapçılar ve Susurköy; İskeçe ilinde Zümbülmahalle, Zeynelli ve Sadnovisa köyleri ile Meriç ilinde de Kartunca köyündeki Türk azınlık ilkokullarının faaliyetleri durduruluyor. Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürlüğü’nün kararıyla kapatılan dokuz Türk azınlık ilkokulu 2016-2017 eğitim ve öğretim yılında kapalı kalacak ve bu köylerdeki Batı Trakya Türk Azınlığı mensubu öğrenciler komşu köylerdeki Türk azınlık ilkokullarına gönderilecek. Böylelikle, 2010 yılından bugüne Yunan makamlarının kararıyla kapatılan Batı Trakya’daki Türk azınlık ilkokullarının sayısı 60’a ulaştı.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürlüğü’nün tek taraflı aldığı bu karar ile Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın eğitim alanındaki özerkliğine bir darbe daha vurulmuştur. Azınlığımız mensubu çocukların eğitim hayatını doğrudan etkileyen karar öncesinde azınlığımızla yine hiçbir şekilde istişarede bulunulmamıştır. ABTTF olarak Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu’muzun azınlığımızın eğitim hakkını gasp eden bu karara karşı hukuki ve siyasi itirazların yapılacağına ilişkin açıklamasını tamamıyla destekliyor, bizlerin de konuyu uluslararası kurum ve kuruluşların gündemine taşıyacağımızın bilinmesini istiyoruz” dedi.