ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Selanik’teki tarihi Yeni Cami’de bayram namazı kılınmasına bu yıl da izin çıkmadı

24.06.2016
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Selanik Belediyesi’nin sergi bahanesiyle Yeni Cami’yi bayram namazı için tahsis etmemesi, ülkemiz Yunanistan’ın din ve ibadet özgürlüğü alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmekten ne kadar uzak olduğunu bir kez daha ifşa etmiştir.’’

Selanik Belediyesi, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma tarihi Yeni Cami’de bayram namazı kılınmasına “camide sergi var” gerekçesiyle izin vermedi. Birlik gazetesinin haberine göre, Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği yöneticileri yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla bayram namazı kılmak için Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris’ten Yeni Cami’nin tahsis edilmesine ilişkin yakın zaman önce resmi başvuruda bulunmuşlardı. Ancak başvuruya bu yıl da olumsuz yanıt verildi.

Bundan önceki yıllarda da kullanım hakkı Selanik Belediyesi’ne ait olan Yeni Cami’de bayram namazı kılmak için Selanik’te yaşayan Batı Trakya Türkleri tarafından başvuruda bulunulmuştu. Başvuruların kabul görmemesi nedeniyle bayram namazları Makedonya-Trakya Müslümanları Eğitim ve Kültür Derneği’nin kendi imkanlarıyla dernek bünyesinde meydana getirdiği kapasitesi kısıtlı mescitte eda edilmek zorunda kalınmıştı.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Bu yıl da Selanik Belediyesi tarafından sergi salonu olarak kullanılan Yeni Cami’de bayram namazı kılınmasına bir defalığına mahsus olsa da Yunan makamlarınca izin verilmedi. Ülkemiz Yunanistan’ın en büyük ikinci şehri olan Selanik’te yaşayan binlerce Müslüman için ibadete açık bir cami halen bulunmamaktadır. Başkent Atina’da cami yapımına ise yıllardır izin verilmemektedir. Tüm bunlar ortadayken Yunan Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı’nın tüm Yunan vatandaşlarının ülkede eşit ve özgür bir şekilde dinini yaşadığı ve ibadetlerini yerine getirdiğine ilişkin açıklamaları yaşanan gerçeklerin tamamen uzağındadır. 21. yüzyıla ulaşamayan bir devlet varsa o da din ve ibadet özgürlüğü alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeyen ve getirmek için hiçbir çaba sarfetmeyen ülkemiz Yunanistan’dan başkası değildir“ açıklamasında bulundu.