ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği’nin iki şubesine savcı ve polis baskını

09.05.2016
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “BTAYTD’ye yapılan baskınların ana hedefi azınlığımızın anadili Türkçe’nin çocuklarımız tarafından öğrenilmesini engellemek!”

Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın en önemli kuruluşlarından Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD)’nin Gümülcine’de faaliyet gösteren iki şubesi 21 Nisan 2016 tarihinde Yunan savcısı ve polisinin baskınına uğradı. BTAYTD Yönetim Kurulu’nca kamuoyuna yapılan yazılı açıklamada; 1982 yılında kurulan derneğin kendi üyelerinin yanı sıra Batı Trakya Türk Azınlığı’nın geneline yönelik yürüttüğü faaliyetlerin “bazı kesimleri” rahatsız ettiği, bu kesimlerin derneğin azınlık ve çoğunluk ayrımı yapmaksızın sunduğu hizmetin önünü kesmek için on yılı aşkın bir süredir çaba gösterdiği, son olarak 21 Nisan 2016 tarihinde derneğin Gümülcine’deki Merkez A ve Merkez B şubelerinin savcı tarafından polis eşliğinde kontrol edildiği, kendilerine isnat edilen suçun “izinsiz kreş çalıştırma” olduğu belirtilerek 13 Mayıs 2016 tarihinde Gümülcine Sulh Ceza Mahkemesi’nde davanın ilk duruşmasının görüleceği ifade edildi. Kendilerine yöneltilen suçu kesinlikle kabul etmediklerinin ve BTAYTD’nin kurulduğu tarihten bugüne kadar hiçbir zaman hukuk dışı faaliyette bulunmadığının altını çizen BTAYTD Yönetim Kurulu, derneğin bünyesinde kreş veya anaokulunun bulunmadığını, BTAYTD’nin çıkarlarını hukuki çerçeve dahilinde koruyacaklarını ve bu tip yapay ve hukuki dayanaktan yoksun muamelelere karşı mücadele etmeye kararlı olduklarını not ederek dernek yönetici ve üyeleri aleyhine açılmış olan ceza davasının da hukuki dayanaktan yoksun olduğunu dile getirdi.

Konuya ilişkin olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “ABTTF ile birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’mızın sorunlarının çözümüne yardımcı olmak üzere uluslararası ağırlıklı çalışmalarda bulunan BTAYTD, son yıllarda değişik mesleklerden üyelerinin gönüllülük temelinde katkıları ile eğitim başta sosyal, kültürel ve ekonomik alanlarda da azınlığımızın eksik kalan ihtiyaçlarını gidermeye yönelik faaliyetler yürütüyor. Ancak çok boyutlu faaliyette bulunan derneğimizin nedense yalnız geleceğimiz olan çocuklarımıza yönelik çalışmaları Yunan makamlarını rahatsız ediyor, şubelerine savcı polis eşliğinde baskın yapılıyor, yöneticileri dernek bünyesinde illegal olarak kreş veya anaokulu işletmekle itham ediliyor ve haklarında ceza davası açılıyor. Bilindiği gibi ülkemiz Yunanistan’da mecburi eğitimin dokuz yıldan on yıla çıkarılması ile anaokul eğitimi zorunlu kılındı. Azınlığımızın 1923 Lozan Barış Antlaşması ile garanti altına alınan eğitim alanındaki özerkliğine uygun olarak Türkçe ve Yunanca iki dilli azınlık anaokulu kurulması için talepte bulunduk, ancak bu talebimiz halen karşılanmadı. Bu nedenle de azınlığımız mensubu çocuklar yalnız Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına gitmeye mecbur bırakılıyor. Bir gün Batı Trakya’da iki dilli azınlık anaokulları kurulur umudu ile yaşayan azınlığımız çocukları anadilimiz Türkçe’yi derneğimizin kendi imkanları ile yürüttüğü faaliyetler sayesinde öğeniyorlar. Şimdi BTAYTD’nin şubelerine yapılan ve hiçbir hukuki dayanağı olmayan baskınlar ile derneğimizin bu aktivitelerine son verilmek, çocuklarımızın Türkçe’yi öğrenmelerine engel olunmak isteniyor” açıklamasında bulundu.

BTAYTD’nin yazılı açıklamasının tam metnini okumak için: http://www.btaytd.com/v2/view.php?lng=tr&id=158
GALERİ