ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Doğu Makedonya-Trakya Eyalet Eğitim Müdürü’nden Türkçe yasağı talimatı

29.03.2016
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Azınlık okullarımızın özerkliği unutturulmak isteniyor!”

Yunanistan’da Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürü Panayotis Keramaris Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup öğretmenlerin yazışmalarda Türkçe kullanmalarını yasakladı. Gündem gazetesinin haberine göre Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yaşadığı Rodop, İskeçe ve Meriç illeri ilköğretim müdürlerine 7 Mart 2016 tarihinde gönderilen yazıda Bölge İlköğretim İdari Komisyonu(PİSPE) üyesi Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup öğretmenlerin Türkçe dilinde hazırlanmış bir bilgi notunu okullara gönderdiği ifade edilerek ilköğretim müdürlerinden bu konuda azınlık okulu müdürlerini uyarmaları istendi. Keramaris, okullara gönderilecek yazı ve bilgi notlarının devletin resmi dili olan Yunanca olarak gerçekleştirilmesi talimatını verdi.

Yunanistan’da SYRIZA-ANEL koalisyon hükümetinin küçük ortağı sağcı Bağımsız Yunanlılar(ANEL) Partisi üyesi Panayotis Keramaris, 2015 yılında Doğu Makedonya-Trakya Eyaleti Eğitim Müdürü olarak atanmıştı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ülkemizde devletin resmi dili Yunanca, bundan hiç kimsenin şüphesi yok. Devlet okullarında da resmi yazışma dili doğal olarak Yunanca. Azınlık okullarında Türkçenin yazışma dili olarak kullanılmamasına ilişkin Keramaris’in talimatı hususunda unutulan önemli bir nokta var! Bu da Azınlık okullarımızın özerk olduğu! Eğitim alanında özerk bir yapıya sahip olan azınlık okullarının özerkliği unutturulmak isteniyor! Azınlık okullarımızda eğitim anadilimiz olan Türkçe ve ülkemizin dili olan Yunanca olmak üzere iki dilli bir eğitim sistemi. Türkçe dilinde ders verilen azınlık okullarımızda görev yapan öğretmenlere Yunanca’nın mecburi kılınması mantık dışı olduğu gibi sahip olduğumuz özerk yapıya açık bir müdahale olması bakımından da tarafımızca kabul edilemez.” şeklinde konuştu.