ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da azınlıkların tanınmaması Avrupa Parlamentosu gündemine taşındı

11.03.2016
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Temsil Edilmeyen Uluslar ve Halklar Örgütü (UNPO) ile birlikte 2 Mart 2016 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nda (AP) düzenlediği “Yunanistan’da Örgütlenme Özgürlüğü: Avrupa Azınlık Hakları Standartlarında Bir Boşluk” başlıklı konferansa ev sahipliği yapan AP Milletvekili Csaba Sógor (EPP), parlamentonun 7 Mart 2016 tarihindeki genel oturumunda konferans başlamadan hemen önce neo-Nazi Altın Şafak partisi mensubu AP milletvekilleri Eleftherios Synadinos ve Lampros Fountoulis’in sözlü saldırı ve tehditkar tavırlarına atıfta bulunarak bir konuşma yaptı.

Sógor, demokratik bir şekilde AP’ye seçilen bazı milletvekilerinin temsil ettiği ülkelerde hiçbir etnik ve ulusal azınlığın yaşamadığına yönelik iddialarının aslında kendisini şaşırtmadığını, ancak asıl üzücü kısmın AP’deki büyük siyasi gruplara mensup bazı partilerin de aşırı milliyetçi fikirlerden çok farkı bulunmayan radikal düşünceleri dile getirmesi olduğunu söyledi. AB Antlaşması’nın ikinci maddesinde ulusal azınlıkların haklarına saygı gösterilmesi gerektiğine vurgu yapıldığını belirten Sógor, AB üyesi bazı devletlerin buna riayet etmediğini, AB Komisyonu’nun sadece güvenlik meseleleri ile değil azınlıkların gerçekte haklarına sahip olup olmadığıyla da ilgilenmesi gerektiğini, zira azınlık haklarının ihlalinin demokrasiye yönelik tehdit oluşturduğunu dile getirdi.

Türklere hakaret eden Altın Şafak mensubu AP milletvekili parlamento salonundan atıldı

AP Başkanı Martin Schulz, Altın Şafak mensubu AP milletvekili Eleftherios Synadinos’u Türkler aleyhine ırkçı ve hakaret dolu sözleri nedeniyle parlamento salonundan çıkarttı. 7 Mart 2016 tarihinde AB ve Türkiye arasında mülteci kriziyle ilgili yapılan özel zirve toplantısının görüşüldüğü AP’nin 9 Mart 2016 tarihindeki genel oturumunun sabah bölümünde söz alan Synadinos, konuşması sırasında Türklerin pis ve vahşi köpekler gibi olduğunu, bir düşmanla karşılaştığında ise kaçtığını söylemişti. Synadinos’un hakaret dolu ifadelerinin kabul edilemeyeceğini kaydeden AP Başkanı Schulz, AP çatısı altında ırkçılığa tahammül edilmesine izin vermeyeceğini belirterek Synadinos’u parlamento salonundan dışarı çıkartılmasını kararlaştırdı. Schulz, Synadinos’u sert bir şekilde uyararak burada bir ilke kararı aldığını, AP’de ırkçı sözlerle kırmızı çizgiyi aşanların sayısının giderek arttığını ifade etti.

AP Milletvekili Csaba Sógor’un konuşması:
http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?intervention=1457389946047&format=mp4 (Linki tıkladıktan sonra ekranın sağında çıkan “Download the video” başlıklı menü çubuğunu takip ederek videoyu bilgisayarınıza indirip izleyebilirsiniz.)

Altın Şafak mensubu AP milletvekili Eleftherios Synadinos’un AP Başkanı Martin Schulz tarafından parlamento salonundan çıkartılmasını izlemek için:
http://audiovisual.europarl.europa.eu/Assetdetail.aspx?id=9c08daa6-77ea-4f78-9c16-a5c400d7b8e5