ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των εννέα χωρών για μη εφαρμογή αποφάσεις του ΕΔΔΑ

09.10.2015
Αποδοχή έκθεσης της ΚΣΣΕ και σχετική απόφαση εννέα Συμβουλίου της Ευρώπης τα κράτη μέλη, όπως η Ελλάδα αποκάλυψε την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την εφαρμογή των αποφάσεων για την πλήρη και άμεση.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), ενέκρινε την απόφαση στη συνεδρίαση στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 την σχετική έκθεση και την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ). Η έκθεση που συντάχθηκε από τον Klaas de Vries Ολλανδό ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΣΣΕ, από 2014 μέχρι τέλη της χρόνιας αποφάσεις του ΕΔΔΑ , η οποία απευθύνονται περίπου 11.000 χιλιάδες αποφάσεις από αυτές εξακολουθούν να περιμένουν την εφαρμογή από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, εν λόγω περίπου τα 80% αυτών των αποφάσεων που λαμβάνονται από εννέα τα κράτη μέλη είναι συμπεριλαμβανόμενη και η Ελλάδα, σύνολο αριθμό των μη εφαρμοσμένων αποφάσεων από τις Ελληνικές Αρχές σημειώνονται ότι είναι 558. Υπογραμμίζει ότι πρόκειται τα διαρθρωτικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΔΑ από τα πιο σημαντικά για ένα πρόβλημα που ο κοινός παρονομαστής αυτών των εννέα κρατών υπερβολικά μακρά εθνική δικαστική διαδικασία, η κακή και η κακομεταχείριση από τις εθνικές αρχές επιβολής του νόμου με μακρά συνθήκες κράτησης και δείχνει μη δίκαιη δίκη.

Στην έκθεση του Klaas de Vries , τα μέλη κράτη μη εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ λόγω της συνεχούς αύξησης από το 1996, η Επιτροπή Υπουργών κατά την εποπτεία της εφαρμογής της όργανο λήψης αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέσης και σημειώνοντας ότι το έργο αυτό γίνεται όλο και πιο δύσκολο να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους. Σε βάσει των συστάσεων που συμφωνήθηκε από την ΚΣΣΕ, στην Επιτροπή των Υπουργών, επίμονα μη εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα κατά κράτους μέλους και το 2010 που μπήκαν σε εφαρμογή και στη Επιτροπή των Υπουργών ότι μη εφαρμογή απόφαση του ΕΔΔΑ ενός κράτος η αναγνώριση το δικαίωμα να προσφύγει στο ΕΔΔΑ κληθήκαν να χρησιμοποιήσουν "Διαδικασία παράβασης".

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Ελλάδα παραβιάζει την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης την απόφαση του ΕΔΔΑ για τις τρεις αποφάσεις που εκδόθηκαν κατά την εφαρμογή. Το ΕΔΔΑ, έχει αποφασίσει ότι οι υποθέσεις Μπεκίρ Ουστά και άλλοι (35151/05), Εμίν και άλλοι (34144/05) και Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλοι (26698/05) ότι η Ελλάδα παραβιάζει του άρθρου 11. σχετικά με την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι σύμφωνα με την Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Κατά συνέπεια, επειδή στο όνομα περιέχει η λέξη «Τουρκική » έχει κλειστεί για την ίδρυση της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης και δεν επιτράπηκε Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης και Σύλλογος Νέων Μειονότητας Νομού Έβρου που δεν εγγράφηκε λόγω στο όνομα του που περιέχει ‘’μειονότητας’’ και ότι έχει μία αόριστη αίσθηση, οι τρεις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν το 2007, το Δικαστήριο(ΕΔΔΑ) και το 2008 δεν εφαρμόζονται από την Ελλάδα μέχρι σήμερα. Το Δικαστήριο είχε ανακοίνωσε στις 5 Ιανουαρίου 2015 ότι οι τρεις περιπτώσεις υπό όνομα ‘’η Ομάδα Μπεκίρ Ουστά» θα επανεξεταστούν πάλι.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), στην προετοιμασία της έκθεσης σχετικά με τη διαδικασία εφαρμογής του ΕΔΔΑ στο Στρασβούργο συναντήθηκαν με τον εισηγητή μέλος των Ανθρωπινών Δικαιωμάτων της Επιτροπής και της ΚΣΣΕ Νομικών Θεμάτων Klaas de Vries, είχαν μεταφερθεί στον ίδιο τα προβλήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης στον τομέα της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι. Επιπλέον η ABTTF, είχε οργανώσει μια εκδήλωση στις 25 Απριλίου το 2013 στο κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο με θέμα " Η ελευθερία της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης του συνεταιρίζεσθαι και μη εφαρμογής από την Ελλάδα τις αποφάσεις του Δικαστηρίου(ΕΔΔΑ)"

Για πλήρες κείμενα την απόφαση και προτεινόμενα κείμενα που έχει δεχτεί η ΚΣΣΕ:
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=22005&lang=en
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-EN.asp?fileid=22197&lang=en
http://assembly.coe.int/nw/xml/XRef/Xref-XML2HTML-en.asp?fileid=22198&lang=en
ΓΚΑΛΕΡΙ