ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan AİHM’de bir kez daha mahkum oldu

12.12.2014
Fransa’nın Strazburg şehrindeki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), göçmen ve mültecilere yönelik uygunsuz muamale yaptığı gerekçesiyle aldığı iki ayrı kararla Yunanistan’ı tazminat ödemeye mahkum etti (http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng-press/Pages/search.aspx#{"sort":["kpdate Descending"],"prrespondent":["GRC"],"documentcollectionid":["CHAMBERJUDGMENTS"]}).

13 Kasım 2010 tarihinde Yunanistan’a ulaşan ve Yunan polisi tarafından serbest bırakıldığı 16 Mayıs 2011 tarihinden beri yoksulluk içerisinde yaşayan Al.K. isimli 1977 doğumlu İranlı mülteci, Yunanistan sınır bölgesindeki gözaltı süresince uygunsuz muamele gördüğü şikayetiyle AİHM’ye başvuruda bulundu. AİHM, yaptığı inceleme sonucunda Yunanistan’ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3. maddesini (insanlık dışı veya onur kırıcı muamelenin yasaklanması) ihlal ettiğine hükmetti. AİHM kararına göre Yunanistan, Al.K. isimli mülteciye 6.500 avro tutarında manevi tazminat ödeyecek.

1993 doğumlu Hüseyin Muhammed isimli Iraklı göçmen ise 15 Kasım 2010 tarihinde Yunanistan sınır bölgesinde gözaltına alınırken 18 yaşından küçük olmasının göz önünde bulundurulmaması ve gözaltı süresince maruz kaldığı uygunsuz muamele nedeniyle AİHS’nin 3., 5. ve 13. maddelerine dayanarak AİHM’ye şikayet bulundu. AİHM başvuruyu inceledikten sonra Yunanistan’ın AİHS’nin söz konusu maddelerini ihlal ettiğine ve başvuru sahibi Iraklı göçmene 8.500 avro tutarında manevi tazminat ödemesine hükmetti.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) olarak AİHM’nin bu son kararlarıyla insan haklarını uygulamada sahip olduğu kötü sicilini daha da kabartan ülkemiz Yunanistan’ın söz konusu iki kararla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın örgütlenme özgürlüğünün ihlaline ilişkin aleyhindeki üç karar başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmesi nedeniyle mahkum edildiği ve bugüne kadar sürüncemede bıraktığı AİHM’nin tüm kararlarını ivedilikle uygulamasını bekliyor ve istiyoruz.