ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim özerkliğine bir darbe daha!

17.11.2014
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: 240 İmam Yasası ile dini özerkliğimize temelden zarar verildiği gibi şimdi de Yunan Meclisi’ne sunulan son yasa tasarısı ile eğitim özerkliğimizin temel yapısına zarar verilmeye çalışılıyor. Bu kabul edeceğimiz bir durum değil

Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim sisteminde bir dizi değişiklik öngören yasa tasarısı Bakan Andreas Loverdos tarafından Yunan Meclisi’ne sunuldu. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı doğrudan ilgilendiren bir konu olmasına rağmen geçmişte olduğu gibi hiçbir şekilde Azınlık’a danışılmadan hazırlanan yasa tasarısının Kasım ayının sonuna kadar Meclis genel kurulunda oylanması beklenmektedir.

Azınlık okulları doğrudan devlet eğitim birimlerine bağlanıyor

Gündem gazetesinin haberine göre, söz konusu yasa tasarısı ile Yunanistan Eğitim ve Din İşleri Bakanlığı’na bağlı çalışan Azınlık Eğitimi Koordinatörlüğü iptal edilerek Azınlık eğitimi doğrudan Doğu Makedonya-Trakya Eğitimi Müdürlüğü’ne bağlanırken Azınlık Eğitimi Kurulu da kaldırılarak bu kurulun yetkileri devlet eğitimine bakan kurullara devrediliyor. Batı Trakya Türk Azınlığı’na ait azınlık okullarındaki eğitim personeline ilişkin olarak ise yasa tasarısında, Türkçe öğretmeni olarak görev yapacak öğretmenlerin eğitilmesi amacıyla Trakya Dimokritos Üniversitesi’ne bağlı olarak Dedeağaç’ta bir Azınlık Eğitimi Bölümü açılması öngörülürken bu bölüme girebilmek için önce dört yıllık bir üniversiteden mezun olma şartı getirilmektedir. Yasa tasarısı ile ayrıca, Azınlık okullarındaki Türkçe müfredatını veren öğretmenler için danışmanlık hizmeti verecek “Eğitim Danışmanı” kadrosu oluşturulması, Azınlık okullarında Türkçe öğretmenliği yapacak kişilerin sadece Batı Trakya Türk Azınlığı’na mensup kişilerden seçilmesi, Yunanca öğretmenliği yapacak Yunan öğretmenlerin ise en fazla on yıl görev yaptıktan sonra bir devlet okuluna tayin edilmeleri ve 55 yaşını aşmış Yunan öğretmenlerin Yunanca öğretmeni olarak Azınlık okullarında görevlendirilmemeleri öngörülmektedir.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Avrupa Birliği’nin eski üyelerinden ve demokrasinin beşiği olduğunu iddia eden ülkemiz Yunanistan nedense biz Batı Trakya Türk Azınlığı ile doğrudan diyaloğa girmekten ısrarla kaçınmaya, bizleri görmezden gelmeye devam ediyor. Devletimiz ve temsilcisi Hükümet Batı Trakya Türklerini etkileyen kararlar alıyor, ancak bu kararları bizlerle birlikte değil aksine bizleri dışlayarak alıyor. Batı Trakya Türkleri ile ilgili yasa veya genelge hazırlanırken Yunan Meclisi’ne seçtiğimiz milletvekilleri muhatap alınmıyor. 240 İmam Yasası’nda dini özerkliğimize temelden zarar verildiği gibi şimdi de Yunan Meclisi’ne sunulan bu son yasa tasarısı ile eğitim özerkliğimizin temel yapısına zarar verilmeye çalışılıyor. Bu kabul edebileceğimiz bir durum değil. Ülkemiz azınlığımıza karşı ne zaman adil ve hoşgörülü olacak acaba? Yunanistan’da ne zaman sözde değil özde bir demokrasiden bahsedebileceğiz? Bu ülke Yunan vatandaşı olan tüm herkesin ülkesi, adı Kosta ya da Ali olsun, ülke hepimizin. Ancak maalesef devletimiz bu bakış açısına sahip değil” açıklamasında bulundu.