ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN delegasyonu Strazburg’da

18.07.2014
FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, FUEN Başkan Yardımcıları Halit Habip Oğlu ve Lorant Vincze, FUEN Avrupa Diyalog Forum Sözcüsü Jens A. Christiansen ile, FUEN Danışmanı Frank de Boer'den oluşan Avrupa Halk Grupları Föderalist Birliği'ne (FUEN) mensup bir heyet, Avrupa Milletvekilleri ile bir çok görüşmeyi gerçekleştirebilmek için 14 ile 16 Temmuz 2014 tarihleri arasında Strazburg'da bulundu. Delegasyon Çarşamba günü, bu yeni seçim periyodunda yeniden kurulacak olan Geleneksel Azınlıklar İçin Karma Grupların ilk resmi olmayan toplantısına bir ziyarette bulundu.

FUEN Delegasyonu Mayıs'ta yapılan Avrupa seçimlerinden kısa bir süre sonra, FUEN'in kendilerine seçimler öncesinde destek vermeleri ve üzerinde tartışmaları ricasıyla zaten göndermiş olduğu, FUEN'in hedeflerini Avrupa'da nasıl gerçekleştirebileceği ve politikacılarla gerçek bir diyaloğa nasıl girişebileceği gibi, keyfiyetin mihenk taşlarını içeren konular hakkında çeşitli parti ve ülkelerden gelen milletvekilleri ile görüşmek üzere Strazburg'a gitmişti. Delegation, azınlıklar konusunda Avrupa'daki bilginin çok sınırlı olduğunu bir kez daha farketmişti. O halde, gelecek süreç içindeki görevlerden birisi, politikacıları Avrupa'daki ulusal ve dil azınlıkları ile, Avrupa toplumu için olan değeri hakkında bilgilendirmek ve milletvekillerini bir araya gelmeleri için ikna etmek olacaktır.

''Bir çok milletvekili ile pek çok yapıcı ve teşvik edici tartışmalar yaptık. Önemli olan, kendileri bizzat bir azınlığa ait olmamakla birlikte FUEN'i ve hedeflerimizi kuvvetlice destekleyen pek çok milletvekiliyle görüştüğümüzdür.: Avrupa Komisyonu'nda azınlık sorunlarını ele alacak bir portfolyo (faaliyet alanı) yaratmalıyız. Bu son günlerde tasvip ve tavsiye ettiğimiz şey işte budur''. Yukarıda belirtilenleri ifade eden FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen sözlerine devamla şöyle dedi: ''Başkan Juncker'in, genel haklar ve hukuk devleti olma sorumluluğunu bir komisere emanet edeceğine ilişkin politik programına dair yaptığı açıklamadan ziyadesiyle memnunuz.Bu komiserin portfolyosu (faaliyet alanı) ulusal azınlıkları kapsamalıdır''.

MinoritySafePack İnisyatifi (Azınlıklar Güvenlik Paketi İnisyatifi) ile ilgili olarak delegasyon, milletvekillerini FUEN'in tecrübeleri hakkında bilgilendirdi ve halk için bu enstrümandan faydalanmanın zor ve masraflı olduğunu kaydetti. Bu nedenle, Avrupa'da, Avrupa halk inisyatifinin tatbikatına ilişkin şartların harekete geçirilmesi elzemdir. Halk, Avrupa Komisyonu'ndan bu inisyatif konusunda bir destek almamakla birlikte, komisyon teşkilatının, halk inisyatifine karşı olarak kullanıldığı bilgisine ulaşmış olacaktır.

Önümüzdeki aylarda FUEN aksiyonlarına Avrupa Parlamento'sunda devam edecek ve milletvekilleri ile buluşarak, Avrupa Birliği'nin politik gündemini etkide bulunmayı deneyecektir.
GALERİ