ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

MIDAS Başkan Yardımcısı Brezigar keşif ziyaretine ilişkin gözlemlerini Primorski Dnevnik’e yazdı

14.07.2014
19-22 Haziran 2014 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği(BTAYTD) ve Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin ortaklığında düzenlenen keşif ziyaretine katılan Avrupa Yerel ve Azınlık Dillerinde Yayımlanan Günlük Gazeteler Derneği (MIDAS) Başkan Yardımcısı Bojan Brezigar, keşif ziyaretine ilişkin gözlemlerini 8 Temmuz 2014’te Primorski Dnevnik’e yazdı.

İtalya’daki Sloven azınlığın gazetesi Primorski Dnevnik’in baş editörü olan Bojan Brezigar, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi temsilcisi Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 43 bin oy aldığını ancak yüzde 3 seçim barajı nedeniyle Avrupa Parlamentosu’na milletvekili gönderemediğini yazdı. Brezigar, ulusal seçimlerde de uygulanan yüzde 3 barajı nedeniyle 150 bin nüfuslu Batı Trakya Türk Azınlığı için bağımsız ya da kendi partisinden Atina’ya milletvekili göndermesinin mümkün olmadığını not etti.

DEB Partisi’nin Gümükcine’de genel merkezini ziyaret ettiklerini belirten Brezigar, FUEN ve MIDAS olarak Yunanistan’ın AB Dönem Başkanlığı’nın son günlerinde Batı Trakya’ya gerçekleştirdikleri ziyaretin Avrupa’nın en az korunan azınlığına bir anlamda destek gösterisi olduğunu dile getirdi. Brezigar, DEB Partisi Genel Başkanı Mustafa Ali Çavuş’un “Sorunlarımızı uluslararası arenada dile getirmek istiyoruz, Avrupa sesimizi duymalı” dediğini kaydetti.

Yazısında DEB Partisi’nin kurucusu Dr. Sadık Ahmet’in yaşamını detaylarıyla aktaran Brezigar, Dr. Sadık Ahmet’in halk önünde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Müslüman değil “Türk azınlık” olduğunu söylediği için tutuklandığını dile getirdi. Dr. Sadık Ahmet’in 1991 yılında DEB Partisi’ni kurduğunu aktaran Brezigar, Dr. Sadık Ahmet’in 1995 yılında ölümüyle birlikte DEB Partisi’nin de öldüğünü ancak 2009 yılında tekrar canlandığını belirtti.

Brezigar, Yaklaşık 15 yıl sonra DEB Partisi’nin Avrupa Parlamentosu’na milletvekili gönderme şansı olmadığı bilinmesine rağmen niçin seçimlere girdiği sorusuna DEB Partisi Genel Başkan Yardımcısı Ozan Ahmetoğlu’nun “Sorunlarımıza dikkat çekmek için” cevabını verdiğini aktardı. Brezigar, DEB Partisi’nin bu seçim performansı ile Yunan siyasi arenasına tekrar girmesi durumunda ülkedeki diğer azınlıklarla teması bulunmadığını ayrıca not etti. Türklerin ellerindeki tek gücün Lozan Antlaşması olduğunu söyleyen Brezigar, DEB Partisi’nin azınlığın kaybedilecekleri karşısında ülkedeki diğer azınlıkların eğitim ve dini haklarına ilişkin olarak risk almaya hevesli olmadığını belirtti.

Azınlığın yerel siyasette etkili olduğunu belirten Brezigar, üç Türk belediye başkanının bulunduğunu ve Gümülcine Belediye Meclisi’nde de 25 meclis üyesinden 8’inin Türk olduğunu ifade etti. Gümülcine Belediye Başkanı Yorgo Petridis ile gerçekleştirdikleri görüşmeyi aktaran Brezigar, Petridis’in daha çok söz söylemek isteyen ancak sınırları aşmaması gerektiğini bilen başarılı bir siyasetçi olduğunu aktardı. Brezigar, Petridis’in “Belediye başkanı olarak konuştuğumda her zaman için Müslüman azınlıktan konuştuğumuzu anlamalısınız” dediğini ifade etti. Brezigar, Petridis’e iki dilli yol işaretleri sorulduğunda ise Petridis’in “Bu konuda çalışabilir, daha fazlasını yapabiliriz. Mevcut şartlar iyiye gidiyor, gelecekte daha da iyiye gitmesini umut ediyoruz. Bunun için sıkı çalışmalıyız” dediğini aktardı. Brezigar, Petridis’in iyimser olduğunu ancak bazı soruların, sorunların cevapsız kaldığını belirtti.