ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağ güç kazandı

26.05.2014
ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu: “Avrupa genelinde aşırı sağcı, yabancı ve göçmen karşıtı siyasi partilerin güç kazanması demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri savunan Avrupa Birliği açısından ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor”

22-25 Mayıs 2014 tarihlerinde Avrupa Birliği’ne üye 28 ülkede Avrupa Parlamentosu seçimleri gerçekleştirildi. 390 milyon seçmenin oy kullanma hakkına sahip olduğu 28 AB ülkesinde yüzde 43,9 katılım oranı ile gerçekleşen AP seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarına göre Avrupa’da aşırı sağ oy oranını artırdı.

Fransa’da Jean Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe yüzde 24,95 oranında oy alarak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde birinci parti olurken İngiltere’de Avrupa Birliği karşıtı Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi (UKIP) yüzde 27 oranında oy alarak seçimlerin galibi oldu. Danimarka’da da aşırı sağcı Danimarka Halk Partisi (Dansk Folkeparti), yüzde 26,60’lık oy oranıyla en çok oyu alan parti oldu. Avusturya’da ise aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) ise yüzde 19,50 ile üçüncü sırada yer aldı. Macaristan’da aşırı sağcı Jobbik Partisi yüzde 14,68 ile seçimlerde ikinci parti oldu. Almanya’da ise resmi olmayan sonuçlara göre, Almanya’daki Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Hrıstiyan Birlik Partileri(CDU/CSU) yüzde 35,30 ile birinci parti oldu. Almanya’da Avrupa karşıtı görüşleriyle öne çıkan Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise tahminlere göre yüzde 7 oranında oy almayı başardı.

Yunanistan’da zafer SYRIZA’nın olurken neo-Nazi Altın Şafak partisi AP’ye 3 milletvekili gönderecek

Yunanistan’da ise kemer sıkma önlemlerine karşıtlığı ile tanınan Radikal Sol İttifak(SYRIZA) Avrupa Parlamentosu seçimlerinin galibi oldu. SYRIZA yüzde 26.9 oranında oy alarak Avrupa Parlamentosu’na 6 milletvekili gönderecek. Yunanistan’da Yeni Demokrasi Partisi yüzde 22,73 oy oranı ile ikinci olarak Avrupa Parlamentosu’na 5 milletvekili gönderecek. Yunanistan’da da aşırı sağ güç kazandı, neo-Nazi Partisi Altın Şafak yüzde 9,39 oranında oy alarak AP’ye 3 milletvekili gönderecek. Avrupa Parlamentosu’na toplam 21 milletvekili gönderecek olan Yunanistan’da Elia(Zeytin Ağacı)-PASOK yüzde 8,03 oy oranı ile 2, To Potami(Nehir) yüzde 6,60 oy oranı ile 2, Yunanistan Komünist Partisi(KKE) yüzde 6,09 oy oranı ile 2, Bağımsız Yunanlılar yüzde 3,45 oy oranı ile 1 milletvekilini Avrupa Parlamentosu’na gönderecek.

AP’de en büyük grup Hristiyan Demokratların

Avrupa Parlamentosu’nda siyasi grupların sandalye sayısı da kesin olmayan sonuçları açıklandı. Merkez sağ ve muhafazakar Hristiyan Demokratların oluşturduğu Avrupa Halk Partisi Grubu(EPP) yüzde 28,50 oy oranı ile 214, Sosyalist ve Demokratlar İlerlemeci İttifak Grubu(S&D) ise yüzde 25,17 oy oranı ile 189, Avrupa Liberaller ve Demokratlar İttifakı Grubu(ALDE) yüzde 8,79 oy oranı ile 66, Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı Grubu(Greens/EFA) yüzde 6,92 oy oranı ile 52 koltuk kazandı.

Avrupa’nın azınlıkları AP seçimlerinde işbirliği yaptı

Yaklaşık 40 milyon kişinin 60’tan fazla azınlık dilini veya bölgesel dilini konuştuğu Avrupa Birliği’nde FUEN üyesi azınlık kuruluşları Avrupa’daki azınlıklar ve bölgeler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek için işbirliği yaptı, bu işbirliği Avrupa Diyalog Forumu tarafından da desteklendi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi partisi DEB Partisi de bu işbirliğinin içerisinde yer aldı. DEB Partisi, AP seçimlerinde Yunanistan genelinde 42.620 oy ile yüzde 0.75 oranında oy alırken Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yoğunluklu olarak yaşadığı İskeçe ve Rodop ilinde birinci parti oldu.

Romanya’dan Romanya Macarları Demokratik İttifakı(RMDSZ) Partisi ülke genelinde yüzde 6,20 oranında oy alarak seçimlerden beşinci parti olarak çıktı. Slovakya’dan Slovakya Macar Toplumu Partisi(SMK-MKP)ülke genelinde yüzde 6,53 oranında oy alarak seçimlerde yedinci parti oldu. İtalya’dan Güney Tirol Halk Partisi(SVP) ülke genelinde 0,50 oranında oy aldı. Belçika’da Almanca konuşan toplumun partisi ProDG ise ülke genelinde 0.09 oranında oy kazandı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) ve Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, “Avrupa Parlamentosu seçimlerinde Avrupa genelinde aşırı sağcı, yabancı ve göçmen karşıtı siyasi partilerin güç kazanması demokrasi, insan hakları ve özgürlükleri savunan Avrupa Birliği açısından ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor. Yunanistan’da troykanın kemer sıkma önlemlerine karşı çıkan SYRIZA birinci parti olurken neo-Nazi partisi Altın Şafak partisi de yaklaşık yüzde 10 oranında oy alarak Avrupa Parlamentosu’na 3 milletvekili gönderecek. Aşırı sağın güç kazandığı yeni Avrupa Parlamentosu, ulusal azınlıklar ve Avrupa’nın diğer kırılgan grupların haklarının savunulması bakımından Avrupa Birliği için adeta bir test niteliğinde olacak ve Avrupa’nın yönünü belirleyecek.” açıklamasında bulundu.