ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Balkanlar son 120 yılın en büyük sel felaketini yaşıyor

21.05.2014
ABTTF Başkanı ve FUEN Başkan Yardmcısı Halit Habip Oğlu: “Aynı coğrafyayı ve aynı tarihi paylaştığımız Balkanlar’da yaşanan son 120 yılın en büyük sel felaketi nedeniyle yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz”

Balkanlar’da Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan son 120 yılın en büyük sel felakatini yaşıyor. Aşırı yağış sel ve heyelana neden olurken sel nedeniyle en az 49 kişi yaşamını yitirdi, yaklaşık 1,5 milyon kişi felaketten etkilendi.

Sel ve heyelanlar nedeniyle en az 49 kişi yaşamını yitirdi, 1.5 milyon insan tahliye edildi

5 gündür etkisini sürdüren sel ve heyelan nedeniyle Bosna Hersek’te yaşanan can kaybı henüz resmi olarak belirtilmemekle birlikte sel ve heyelandan etkilenen bölgelerdeki durumun çok ağır olduğu ifade ediliyor. Bosna Hersek’te yüzlerce kilometrelik alan sular altın kaldı, su seviyesi ise bazı bölgelerde üç metreyi aştı. Tekneler buldozerlerle taşındı, insanlar evlerini önüne kum torbaları yığarak korumaya çalıştı. Başkent Saraybosna sular altında kalırken şehrin 100 kilometre kuzeyindeki Maglaj kasabasına ulaşım kesildi. Bosna Hersek Mayın Temizleme Merkezi (BHMAC) sel felaketinde Bosna savaşından kalan ve temizlenmeyen bir çok mayınlı bölgenin de etkilendiğini belirterek vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Sırbistan’da ise yaklaşık yarım milyon kişi selden etkilendi. Hırvatistan'da da sel felaketi nedeniyle yaklaşık 3 bin kişinin yerinden tahliye edildi. Beklenen yeni yağışlar nedeniyle başkent Belgrad yakınlarında bulunan Obrenovac kasabası tamamen tahliye edildi. 20 Mayıs’ı milli yas ilan eden Bosna Hersek’ten sonra Sırbistan da 21 Mayıs itibari ile ülke genelinde üç gün yas ilan etti.

Birleşmiş Milletler Bosna, Sırbistan ve Hırvatistan’da yaşanan sel felaketi nedeniyle bölgeye afet değerlendirme uzmanlarından oluşan bir ekip gönderdi. Bosna Hersek'te Avrupa Barış Gücü (EUFOR) kapsamında görev yapan Türk Temsil Heyeti, ülkedeki sel mağdurlarının en çok ihtiyacı duyduğu gıda, içecek su, battaniye, ilaç gibi malzemeleri, sellerden en fazla etkilenen Zavidoviçi kentine ulaştırdı. Türkiye, Karadağ, Makedonya, Hırvatistan ve Slovenya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden yardım konvoyları da yola çıktı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı ve Avrupa Halkları Federal Birliği(FUEN) Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu, “Aynı coğrafyayı ve aynı tarihi paylaştığımız Balkanlar’da yaşanan son 120 yılın en büyük sel felaketi nedeniyle Bosna Hersek, Sırbistan ve Hırvatistan’da yaşamını yitiren kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, sel felaketi nedeniyle evleri sular altında kalan ve yaşadıkları bölgelerden tahliye edilen kardeşlerimizin yaralarının uluslararası yardımlar sayesinde bir an önce sarılmasını temenni ediyoruz.”