ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

200 συμμετοχείς από 30 χώρες βρέθηκαν στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας για το συνέδριο FUEN (Federal Union of European Nationalities)

12.05.2014
Η Τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από την Ευρωπαική ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης, από τον Σύλλογο Επιστημόνων Δυτικής Θράκης και από το κόμμα DEB

H επιτροπή της Τούρκικης Μειονότητας της Θράκης από 7 έως 11 Μαίου συμμετείχε στο 59ο Συνέδριο της Ομοσπονδιακής ένωσης των Ευρωπαικών Δικαιωμάτων (FUEN). Το ίδρυμα της μειονότητας των Δανών στη Γερμανία Sydslesvigsk Forening (SSF), και το ίδρυμα της Γερμανικής μειονότητας στη Δανία Bund Deutscher Nordschleswiger (BDN) στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα σύνορα Δανίας-Γερμανίας φέτος ήταν οργανωτές. Στο συνέδριο συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής ‘Ενωσης των Ευρωπαικών Δικαιωμάτων Χαλήτ Χαμπήπ Ογλού, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Τζενγκίζ Ισμαήλ και Ενγκίν Ισμαήλ, ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας των Τούρκων της Δυτικής Θράκης Κ.Ενγκίν Σοιγιλμαζ, ο δικηγόρος Σινάν Μολλά ως εκπρόσωπος του κόμματος DEB και η δικηγόρος Αισέλ Χόμκο ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Επιστημόνων Δυτικής Θράκης. Στο συνέδριο συμμετείχε φέτος για πρώτη φορά ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν μέλος της FUEN. Tον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου εκπροσώπησε ο πρόεδρος του συλλόγου ο καθηγητής Μουσταφά Καιμακτσή.

Το παρόν στο συνέδριο έδωσαν ο πρωθυπουργός του κράτους με τους υπουργούς του, βουλευτές του κράτους και βουλευτές του Ευρωπαικού Κοινωβουλίου πολιτικοί υψηλού βαθμού και επιστήμονες ειδικοί σε θέματα μειονοτήτων και εκπρόσωποι μεινοτήτων, από 30 διαφορετικές χώρες 200 συμμετέχοντες.

Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και στην Κριμαία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων

Στα επίσημη έναρξη που έγινε στις 8 Μαίου την ομιλία έναρξης την έκανε ο ειδικός σύμβουλος του νυν βουλευτή Ουκρανίας και πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Μουσταφά Αμπτουλζεμίλ Κιρίμογλου, Αχμέτ Οζάι.Στην ειδική συνεδρία που έγινε συζητήθηκε η Ευρωπαική πολιτική για τις μειονότητες στο πλαίσιο της Ουκρανίας και της Κριμαίας.Ομιλητές ήταν ο ειδικός σύμβουλος και εκπρόσωπος του νυν βουλευτή Ουκρανίας και πρώην προέδρου του Κοινοβουλίου της Κριμαίας Μουσταφά Αμπτουλζεμίλ Κιρίμογλου, Αχμέτ Οζάι, ο Wladimir Leysle από το Συμβούλιο Γερμανών Ουκρανίας και ο Εrnst Kudusov από τους Καραίτες Κριμαίας.

Συμπόσιο για τις Μειονότητες της Ευρώπης και τις εκλογές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου

Στην δεύτερη μέρα του συνεδρίου επειδή η 9η Μαίου είναι η Μέρα Ευρώπης σε συνεργασία με το Σπίτι Μειονοτήτων που είναι ένα από τα σχέδια της FUEN στην πόλη Sonderborg της Δανίας έγινε συμπόσιο με θέμα τις Μειονότητες της Ευρώπης και τις εκλογές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου του έτους 2014.Την ομιλία έναρξης του Συμποσίου έκανε ο περιφερειάρχης του Schleswig-Holstein Γερμανίας ο Torsten Albig.Στο συμπόσιο πήραν τον λόγο ο Υπουργός Εκπαίδευσης, Μόρφωσης και Εργασίας του λαού που μιλάει Γερμανικά στο Βέλγιο Οliver Paasch, η Υπουργός Υγείας,Αθλητισμού,Εργασίας,Κοινωνικών εργασιών και Ίσων ευκαιριών και αντιπρόεδρο της FUEN Martha Stocker, o διευθυντής ECMI Tove Malloy,o πρόεδρος CDU/EPP της περιφέρειας Schleswig-Holstein Γερμανίας και Ευρωβουλευτής Reimer Börge,η πρώην Υπουργός και νυν βουλευτής Δανίας και πρώην Ευρωβουλευτής Eva Kjer Hansen,ο πρώην Ευρωβουλευτής Jens Peter Bonde και ο εκπρόσωπος διαλόγου της FUEN Jens A. Christiansen. Συζήτησαν για τις εκλογές του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου που θα γίνουν στις 22-25 Μαίου 2014 και τις απαιτήσεις και τα αιτήματα που έχουν έχουν οι μειονότητες από το καινούριο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Το σχέδιο ψηφίσματος της επιτροπής της Τούρκικης μειονότητας της Δυτικής Θράκης για τον νόμο των 240 ιμάμηδων έγινε δεκτή από τους αντιπροσώπους του Δ.Σ. της FUEN

Στις 10 Μαίου στην επιτροπή του Δ.Σ. της FUEN συμμετείχαν ως αντιπρόσωποι ιδρυμάτων της FUEN 132 αντιπρόσωποι.Στην επιτροπή έγινε δεκτή το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν η Ευρωπαική ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης,ο Σύλλογος Επιστημόνων Δυτικής Θράκης και το κόμμα DEB για τον νόμο των 240 ιμάμηδων που είναι ένα από τα σοβαρότερα και πρόσφατα προβλήματα της μειονότητας.

Ο Σύλλογος Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου έγινε το νέο μέλος της FUEN

Η επιτροπή του Δ.Σ. της FUEN ύστερα από ψηφοφορία δέχτηκε την Ομοσπονδία Εθνικής και Πολιτιστικής Αυτονομίας Λεζγίνων (μειονότητα Λεζγίνων), τους Γερμανόγλωσσους στο Βέλγιο αλλά και τον Σύλλογο Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τούρκων Ρόδου-Κω και Δωδεκανήσου ως νέα μέλη της FUEN.

Το έτος 2015 το συνέδριο FUEN θα πραγματοποιηθεί στη Δυτική Θράκη

Στην επιτροπή του Δ.Σ. της FUEN ο πρόεδρος της FUEN Hans Heinrich Hansen σε συνοδεία με ένα βίντεο που έδειχνε τις μελέτες της FUEN για την Δυτική Θράκη και την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης ανακοίνωσε ότι το επόμενο συνέδριο της FUEN θα γίνει στην Δυτική Θράκη σε συνεργασία με την Ευρωπαική ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης ,τον Σύλλογο Επιστημόνων Δυτικής Θράκης και το κόμμα DEB οι οποίοι θα είναι οικοδεσπότες.
ΓΚΑΛΕΡΙ