ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gümülcine’de 2 bin azınlık çiftçisi “Çiftçiye para verilsin!” sloganı ile sokağa çıktı

13.02.2014
ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu: “Yeter artık! Biz Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye Yunan vatandaşlarıyız! Kostas ya da Maria gibi bu ülkenin insanlarıyız!”

Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi binlerce çiftçi Gümülcine’de eylem gerçekleştirdi. 12 Şubat 2014 Çarşamba günü Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel Sekreterliği önünde toplanan yaklaşık 2 bin çiftçi hükümetin çiftçiler aleyhine aldığı kararlara tepki gösterdi. Bir hafta önce, 5 Şubat 2014 Çarşamba günü Gümülcine’de toplanan çiftçiler taleplerini Bölge Genel Sekreteri Aris Yannikidis’e iletmek istemiş, Yannikidis’in ofisinde olmaması üzerine çiftçiler 12 Şubat’ta yeniden bölge genel sekreterliği önünde toplanma kararı almışlardı.

“Ispanak fiyatına tütün üretmek istemiyoruz” diye çiftçiler hükümetin tarım politikasına ilişkin kararlarını protesto etti

Rodop Rüzgarı’nın haberine göre Trakya Tütün Kooperatifi, Rodop Hayvan Üreticileri Derneği ve Rodop Arıcılar Kooperatifi tarafından düzenlenen mitinge çok sayıda azınlık temsilcisi ve binlerçe çiftçi katıldı. Trakya Tütün Kooperatifi Başkanı Esat Hüseyin, Avrupa Ortak Tarım Politikası’nda tütün primleride kısıtlama ve kesintilerin olmamasını, tarım borçları için kovuşturma ve hacizlerin son bulmasını, çiftçilerin banka hesaplarına borçları nedeniyle el konulmamasını, girdi fiyatlarının düşürülmesini, emeklilik yaşının düşürülmesini, çiftçilere ucuz yakıt sağlanmasını, tarım elektriğinde yüzde 50 indirim gerçekleştirilmesi ve diğer isteklerini sıraladı.

Miting sırasında Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi bir grup kadın, “Yeter artık, ıspanak fiyatına tütün satmak istemiyoruz!” diye slogan atarak tepki gösterdiler, beraberlerinde getirdikleri tütün ve ıspanakları etrafa saçtılar. Gümülcine şehir meydanından geçen yaklaşık 2 bin kişilik grup “Çiftçiye para verilsin!”, “Yeter artık, dayanamıyoruz!” sloganları ile Pireus Bank’ın önünde olaysız şekilde sona erdi.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF) Başkanı Halit Habip Oğlu, “Ortak Tarım Politikası kapsamında tütüne verilen destek priminin kademeli olarak son bulması en çok azınlık çiftçilerimizi etkiliyor. Ne yazık ki ülkemiz Yunanistan, zamanında atması gereken adımları atmayarak bu konudaki sorumluluğunu yerine getiremedi. Bu, ülkedeki tütün üreticilerinin yüzde 80’i Türk olduğu için olabilir mi? Yeter artık! Biz Batı Trakya Türk Azınlığı’na üye Yunan vatandaşlarıyız! Kostas ya da Maria gibi bu ülkenin insanlarıyız!” diye konuştu.