ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

HABITAT Dünya Şehir Forumu Yapıldı

30.09.2004
 
 
 
 
 
 
13-17 Eylül 2004, Barselona

Toplantılar 13 Eylül günü başkan Sankie D.Mthembi-Mahanyele tarafından yapılan konuşmayla başladı. 4200 katılımcıyla gerçekleştrilen tplantılarda Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nu Başkan Halit Habipoğlu, Siyasi ve Lobi Çalışma Grubu’ndan Zeynep Adem, Cemile Yusuf, Fisun Hacı Mehmet ve Öznur Saban temsil etti.

Bu toplantılar azınlığımızın karşı karşıya bulunduğu altyapı, eğitim ve yerel yönetim gibi konuları kapsamaktadır. Bu nedenle toplantılar öncesi bu konularda araştırma yapıldı. Batı Trakya’da ki belediyelerle görüşülerek belediyelerin durumları hakkında bilgi alındı. Belediyelerin bu konuda hazırladıkları raporlar ABTTF’ye ulaştıktan sonra Siyasi ve Lobi Çalışma Grubu tarafından değerlendirme çalışması yapılarak bir durum değerlendirme raporu hazırlandı. Bu rapor doğrultusunda birisi azınlığımızın siyasi ve insan hakları sorunlarını, birisi de altyapı, eğitim ve yerel yönetim gibi konuları içeren iki broşür hazırlanmıştır. Bu broşürler Almanca ve İngilizceye tercüme edildi.

ABTTF heyeti toplantılar süresince daha önce belirlemiş olan grup çalışmalarına ve toplantılara katılarak, burada yapılan sunum ve konuşmaları takip etmiş ve Batı Trakya Türk toplumuna faydalı olabilecek hususları birer rapor haline getirmiştir. Katılınan Kent Alanı ve Güvenlik Politikaları (Urban space and security policies), Sürdürülebilir Toplum ve Şehirlerin Gelecekteki Hali (Sustainable Communities and the Future Shape of cities), Marjinallikten yurttaşlığa (From Marginalization to Citizenship), İnsan Hakları Şehirlerinin Kurulması (Building up Human Rights Cities) ve Gençlik ve Çalışma (Youth and Employment) isimli grup çalışmaları sayabiliriz. Toplantılardan arta kalan zamanlarda katılımcılarla birebir görüşme imkanı bulan temsilcilerimiz, yaptıkları ikili temaslarda Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında bilgiler vermiş, yaşanan sorunları ortaya koymuştur. Ayrıca katılımcılara dağıtılan broşürler katılımcılardan büyük ilgi görmüştür.

Yapılan temaslarda iki sene sonra Kanada’nın Vancouver şehrinde yapılacak HABITAT toplantısında konunun ağırlıklı olarak hükümetler olacağını öğrenildiğinden, bu konuda daha geniş bilgi almak üzere Kanada standını ziyaret edilerek, yapılacak toplantılar hakkında daha geniş bilgi alınmıştır.

HABITAT toplantılarına ilk olarak 1996 yılında İstanbul’da katılan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, o tarihte Yunanistan’ın engellemeleriyle karşılaşmış olsa da bu engelleri aşarak bu toplantılarda yer almıştır. Bu sayede Birleşmiş Milletler’e kayıtlı bır sivil toplum örgütü haline gelen ABTTF, 13 Eylül 2004 tarihinde Barselona’da yapılan HABITAT Dünya Şehir Forumu’na resmen davet edilmiştir.